Aktuelles aus Prishtinë (Pristina), Mitrovica, Prizren, Prizeren, Pejë, Pec - Historisches zu Kosova und UCK
00:55
20.09.2020
LPK- Kosova wird in Wien geteilt- Fatmir Sejdiu soll Vorsitzender der LDK werden.  Am 1. September befasste sich das Leitungsgremium der LPK ( Volksbewegung Kosovas) mit der aktuellen politischen Situation.Der Vorsitzende der LPK, erklärte zu den “Verhandlungen in Wien”: “ Die Situation Kosovas hat sich dadurch nicht verbessert, die Leiter der albanischen Delegation verkünden zwar mit dem Mund erfolgreich zu sein, aber das entspricht nicht den Tatsachen.”

Emrush Xhemajli warf der Delegation vor “konzeptlos” und nicht auf der Basis des Parlamentsbeschlusses vom 17. November 2005 zu agieren.. Scharf wendet sich die LPK gegen eine “ethnische Teilung Kosovas durch die Schaffung neuer Kommunen. Zu der Frage der sogenannten “ Dezentralisierung meinte die LPK: “Über solche Fragen kann und darf nicht mit Serbien gesprochen werden, die innere Struktur Kosovas muß von seinen Bürgern selbst festgelegt werden.” Nochmals betonte die LPK ihren Standpunkt keinerlei Verhandlungen über die Zukunft Kosovas zu führen, nach der LPK haben nur die Bürger Kosovas das Recht über ihr Schicksal zu entscheiden. Verlangt wurde die Umsetzung des Parlamentsbeschlusses aus dem Jahr 2005, indem die Unabhängigkeit als Ziel benannt wurde.


Fatmir Sejdiu soll Vorsitzender der LDK werden

Auf ihrer Leitungssitzung am 5. September schlug die Mehrheit Fatmir Sejdiu, als neuen Parteivorsitzenden der LDK vor. Der gegenwärtige Präsident Kosovas Sejdiu wurde auf dieser turbulenten Sitzung nominiert. Die Kandidatur Sejdius ist innerhalb der LDK umstritten. Eqrem Kryeziu Leitungsmitglied der LDK, äußerte sich gegenüber der Presse sehr zufrieden mit dem Ergebnis. Der ehemalige stellvertretende Ministerpräsident Adem Salihaj, sprach hingegen von “grundlegenden Differenzen” und von “ schweren Spannungen” auf der Sitzung.

Die UNMIK hat nichts gegen die Kandidatur Sejdius

Zwischenzeitlich bemerkten UNMIK-Sprecher, dass sie gegen eine Nominierung Sejdius “keine Einwände hätten”. Verwiesen wurde allerdings auf den “gesetzlichen Rahmen der UNMIK für Kosova”. Dieser “Rahmen” verbietet einem Präsidenten gleichzeitig aktiver Parteivorsitzender zu sein.Dokumentation-Erklärung der LPK und ein Bericht aus dem Internetorgan Lajm zur LDK

Kosovën po e ndajnë në Vjenë

Prishtinë, 1 shtator 2006 - Të premten, nën drejtimin e kryetarit Emrush Xhemajli, është mbajtur mbledhja e Kryesisë së Lëvizjes Popullore të Kosovës, në të cilën është shqyrtuar situata politike.

Kryesia e LPK-së e ka vlerësuar të vështirë dhe të paqartë situatën politike në vend. Për të mos ardhur në këtë gjendje LPK i kishte vlerësuar, me kohë, si jo korrekte deklarimet e anëtarëve të delegacionit që përfaqëson Kosovën në Vjenë, për gjoja sukseset e arritura. Kryesia e LPK-së, në bazë të të dhënave që dispononte, kishte vlerësuar se delegacioni që përfaqëson Kosovën nuk ishte i përgatitur, siç prezantohej publikisht, çka dëshmoi edhe sot. Anëtarët e këtij grupi edhe sot, jo vetëm që nuk treguan korrektësi po shfrytëzuan foltoren e Kuvendit të Kosovës për të mashtruar edhe më tutje.

Kryesia e LPK-së ka pasur qasje shumë kritike ndaj procesit të reformimit të pushtetit lokal duke qenë kategorikisht kundër formimit të komunave etnike. LPK, e bindur se procesi i reformimit të pushtetit lokal mund dhe do të keqpërdorej, jo për t’iu ofruar shërbime qytetarëve po për t’i ndarë ata, me kohë, ka insistuar në mbrojtjen e të drejtës se për këtë nuk duhet biseduar me Serbinë, sepse është proces i brendshëm që u takon qytetarëve të Kosovës. Pikërisht mospërfillja e vërejtjeve të tilla e ka sjellë Kosovën në gjendjen që është sot, kur për të po vendosen gjëra shumë të dëmshme.

LPK ka qenë kundër bisedimeve me Serbinë edhe për statusin e Kosovës, për çka vazhdimisht ka insistuar që të shpallet pavarësia e Kosovës. Por, pavarësia megjithëse e deklaruar me rezolutën e Kuvendit të Kosovës, të 17 nëntorit 2005, si e panegociueshme, ekipi për bisedime që tash, në Vjenë, po e ndan Kosovën në baza etnike.

Ndërkohë, edhe sot në Kuvendin e Kosovës, vazhduan t’i gënjejnë qytetarët e Kosovës se ajo do të bëhet e pavarur edhe pse vetë e dinë se nuk bëhet fjalë për pavarësi, por për status të vendit me tutorë.


Fatmir Sejdiu propozohet per kryetar i LDK

Kryesia e Lidhjes Demokratike të Kosovës, me shumicë votash ka propozuar sot Fatmir Sejdiun, kandidatin e saj për kryetar të partisë. Vendimi i marrur me shumicë votash, që presidenti aktual i Kosovës, Fatmir Sejdiu të jetë kandidatë i Kryesisë së LDK-së dhe për kryetar partie, ka hasur dhe në kundërshtime të disa prej anëtarëve të po kësaj Kryesie. Mirëpo, sipas nënkryetarit të parë të LDK-së Eqrem Kryeziu, Kryesia ka legjitimitet që të dal me propozim para Kuvendit Zgjedhor lidhur me postin e kryetarit të LDK-së. Ndryshe nga Eqrem Kryeziu , mendon anëtari i Kryesisë së LDK-së Adem Salihaj. Ai tha se "mbledhja ka qenë shumë e vështirë dhe me tensione. Një grup i Kryesisë ka arritur ta imponoj një kandidat të caktuar përkundër dispozitave të statutit që nuk lejojnë".
Megjithatë, të enjtën më 7 shtator do të fillojë procesi zgjedhor në Lidhjen Demokratike, i cili thuhet se do të zgjasë deri në javën e parë të dhjetorit.|||Lajme.Net|||