Aktuelles aus Prishtinë (Pristina), Mitrovica, Prizren, Prizeren, Pejë, Pec - Historisches zu Kosova und UCK
07:40
22.02.2020

Eine unübersehbare Menschenmenge versammelte sich am Montag den 24. Juli ab 12 Uhr Mittags vor dem Sitz der „Regierung Kosovas“ in Prishtina, um gegen die Verhandlungen in Wien zu protestieren. Grundtenor war: Freiheit, Unabhängigkeit und Selbstbestimmung sind kein Verhandlungsgegenstand. Auf einer Kundgebung sprachen die Vertreter verschiedener Organisationen. Im Anhang dokumentieren wir eine Rede von Emrusch Xhemajli Vorsitzender der LPK. Die sogenannten Verhandlungen in Wien fanden in der deutschsprachigen Presse viel Aufmerksamkeit. Neben der Presseschau erreichte uns noch ein kurzer Gaskommentar von Cornelia Maier zu dem „Verwandlungsprozess.“

Genc Mustafa

 

Gastkommentar Cornelia Maier

"Es ist klar herauszustellen, dass das Ergebnis der Verhandlungen weder eine "Autonomie" innerhalb Serbiens noch die Teilung Kosovas sein kann. Am Ende der Gespräche muss die Unabhängigkeit stehen, auch wenn es sich zunächst um eine bedingte Unabhängigkeit unter dem Schutz der EU handelt. Alle "Optionen" aus der politischen Mottenkiste der serbischen Regierung sind eine untragbare Zumutung und kämen einem Katastrophen-Szenario gleich. All das habe ich schon oft dargelegt, und ich verweise hierbei auf meine Ausführungen zur Sache. Selbstverständlich kann und soll über Themen wie Minderheitenschutz, wirtschaftliche Zusammenarbeit etc. verhandelt werden. Aber die künftige Unabhängigkeit Kosovas steht nicht zur Disposition, sondern ist unter allen Umständen sicherzustellen."

Über eine schnelle Publikation freue ich mich sehr.

Freundliche Grüße
Cornelia Maier


Presseschau

Starre Fronten bei erstem Kosovo-Gipfel

Das Modell Kosovo

Kein Durchbruch beim Wiener Kosovo-Gipfel

Entscheidende Kosovo-Gespräche

Kosovo-Verhandlungen gestartet

Verhärtete Fronten bei Kosovo-Gipfel

Weiter keine Einigung über Zukunft des Kosovo

Fischer: Blauhelme in Nahost denkbar

Kein Durchbruch bei Kosovo-Gipfel in Wien

 

Dokumentation: Rede von Emrush Xhemajli am 24 Luli

Fjala e kryetarit dhe deputetit të LPK-së, Emrush Xhemajli mbajtur në demonstratën e 24 korrikut në Prishtinë

Të nderuar pjesëmarrës të protestës,

Para pak kohe, shumëkush ka pyetur pse në Merdar, nga sfondi i errët i politikës ju hap rruga me forcë Koshtunicës për të hyrë në Kosovë. Dhe ja tash po e shohim. Ai është ruajtur dhe ruhet edhe në Kosovë, sepse i duhet delegacionit të Kosovës dhe atij ndërkombëtar për të biseduar me të për fatin tonë. Kjo përkëdhelje e fashizmit serb quhet proces i bisedimeve për statusin final.

Jemi dal këtu si Lëvizje, organizata, qytetarë, por edhe si deputetë të këtij vendi për të shprehur protestën tonë kundër bisedimeve që sot po mbahen në Vjenë në kundërshtim me vullnetin e popullit.

Kuvendi i Kosovës është ai që cakton platforma dhe jo grupi i Statusit. Në rezolutën e Kuvendit, të 17 nëntorit 2005, në pikën 9-të shprehimisht thuhet se “Kuvendi i Kosovës konfirmon se vullneti i popullit të Kosovës për pavarësi është i panegociueshëm”. Delegacioni i Kosovës ka shkelur pikërisht këtë vullnet.

Kundër kësaj shkelje të rëndë kanë reaguar shumë deputetë. Vetëm për dy ditë 16 deputetë kanë nënshkruar kërkesën për mbajtjen e seancës urgjente në Kuvend para takimit të Vjenës.

Por janë anashkaluar nga ata që fjalën unitet dhe konsensus e kanë në maje të gjuhës kur janë në pyetje prezantimet personale, ndërsa rregullore të punës shkeljen e përmbajtjeve të dokumenteve.

Krerët e Presidencës, të Kuvendit dhe Qeverisë janë duke keqpërdorur postet që mbajnë, janë duke manipuluar me vartësit dhe duke shkelur mbi mandatin që kanë. Merre me mend, të gjithë raportojnë çka po ndodh në Vjenë nëpër partitë e veta në mënyrën e vet, por asnjëherë zyrtarisht në Kuvendin e Kosovës, ku kanë marrë mandatin. Pasi që këtë mandat po e injorojnë dhe nuk po e donë ata duhet ta lënë atë dhe në vend të tyre të zgjidhen të tjerë që respektojnë detyrat që marrin.

A e dini pse Tadiqi ka këmbëngulur që të mbahet saktë protokolli gjatë takimit në Vjenë? Sepse në atë protokoll do të ritheksohet se Kosova është pjesë e Serbisë; se autoritetet nga kryeqyteti – Beogradi, po mbajnë takim me autoritetet e përkohshme të Provincës - Kosovës. Dhe në këto relacione pastaj delegacioni i Kosovës do të shpreh, sikurse mijëra herë tjera, dëshirat për pavarësi. Vetëm udhëheqësit shkurtpamës mund ta sjellin vendin në pozitë kaq të ulët, kaq të pabarabartë dhe kaq të pa perspektivë, edhe pas 7 viteve të luftës ku agresori bëhet bashkëbisedues i privilegjuar për tokën që e ka djegë dhe popullin që e ka pjekë.

Në vend se të dënohet me shlyerjen e dëmeve të luftës, Serbia është e favorizuar në vazhdimësi.

Qytetarë,

Pavarësinë e Kosovës e bëni ju duke qëndruar zgjuar, duke reaguar sa herë është e nevojshme sikurse keni reaguar sot, duke mos harruar se lirinë e meriton vetëm ai që punon çdo ditë për të.

Të gjithë ata që kanë shkuar në Vjenë e dinë shumë mirë çfarë periode e vështirë e pret popullin e Kosovës, megjithatë ata e ndiejnë veten mirë.

Kosovën e presin sprova që nuk kemi dëshiruar ta presin, andaj ju bëj thirrje të jemi të bashkuar rreth veprimit për liri, pavarësi dhe demokraci në Kosovë. Jo kolonializmit modern! Jo negociata! Liria, pavarësia, sovraniteti ynë, është prona jonë, e drejtë legjitime që nuk mund ta tjetërsojë askush. Pazaret pa hanxhi do të përfundojnë me turp