Aktuelles aus Prishtinë (Pristina), Mitrovica, Prizren, Prizeren, Pejë, Pec - Historisches zu Kosova und UCK
07:44
22.02.2020
Auf der Website der LPK (Volksbewegung Kosovas) findet sich eine Erklärung zur Unabhängigkeit Montenegros. Der Text stammt von Emrush Xhemajli, Parlamentsabgeordneter und Vorsitzender der LPK. Wir dokumentieren für unsere Leser die Erklärung auszugsweise in deutscher Sprache.
„Das Beispiel spricht für uns“

Emrush Xhemajli schreibt: Wir begrüßen gemeinsam die demokratisch zustande gekommene Unabhängigkeit Montenegros. Die Unabhängigkeit Montenegros ist ein wichtiges Ereignis. Gleichfalls ist es ein Argument welches die Absurdität, bezüglich der Negierung des Selbstbestimmungsrechtes für Kosova aufzeigt. Montenegro befand sich nicht im Krieg mit Serbien-jedoch Kosova war brutalen serbischen Massakern ausgesetzt-. Die Einwohnerzahl von Montenegro ist nur fast so groß wie die aktuelle Einwohnerzahl in der Stadt Prishtina. Kosova hat insgesamt mehr als 2. Millionen Bürger. Die Menschen in Montenegro sprechen die gleiche Sprache wie in Serbien. Die Einwohner Kosovas sprechen zu 90% ALBANISCH, diese Sprache hat keinerlei Verbindung zur serbischen Sprache. Montenegro hat eine große Minderheit welche sich als Serben definieren. Kosova hat eine wesentlich kleinere serbische Minderheit, dennoch gibt es Teilungspläne für Kosova. Wir bestehen auf ein freies ungeteiltes souveränes Kosova. Es ist nicht hinnehmbar wenn bestimmte antialbanische Kräfte dem Volk in Kosova das Recht auf Selbstbestimmung absprechen. Das Referendum in Montenegro am 21 Mai ist ein Argument, gegen jegliche Unterordnung in der Frage des nationalen Selbstbestimmungsrechtes.“

 

Me rastin e pavarësimit të Malit të Zi nga Serbia
SHEMBULL QË FLET VET

Me rastin e pavarësimit të Malit të Zi nga Serbia, LPK u bashkohet përshëndetjeve të të gjitha forcave liridashëse e demokratike duke dëshiruar fqinjësi korrekte me shtetin malazez.

Pavarësimi i Malit të Zi nga Serbia është një zhvillim shumë i rëndësishëm dhe tepër domethënës. Gjithashtu është edhe një argument më shumë për absurditetin e pengesave që i vihen Kosovës për të vetëvendosur.

Mali i Zi, që nuk ka qenë në luftë me Serbinë dhe që ka qenë gjatë kohë aleat i saj nuk mund më të rri me të, bënë të ndahet dhe u nda. Po Kosova që njeh vetëm luftëra, vuajtje dhe masakra nga Serbia pse duhet të rri me të?!

Gjithë Mali i Zi që, me numër të banorëve, është afërsisht sa qyteti i Prishtinës bënë të ndahet dhe u nda nga Serbia. Po Kosova me mbi 2 milion banorë?

Mali i Zi, banorët e të cilit flasin të njëjtën gjuhë me banorët në Serbi, bënë të ndahet nga Serbia dhe u nda. Po Kosova, banorët e së cilës 90 % flasin shqip, gjuhë që s’ka lidhje me gjuhën serbe, pse nuk bën të ndahet?

Mali i Zi, që ka një përqindje të madhe të minoritetit serb, bënë të ndahet dhe u nda nga Serbia. Po Kosova, që ka vetëm numër njëshifror me pakicë serbe, pse nuk bënë të ndahet?

Këso krahasime që provojnë të drejtën e Kosovës për t’u ndarë mund të numërohen shumë.

Në rrethana të sotme vetëm ai që dëshiron të identifikohet dhe të quhet antishqiptar mund t’i mohojë popullit të Kosovës të drejtën për shkëputje nga Serbia dhe vetëvendosjen për fatin e mëtutjeshëm politik.

Referendumi i 21 majit në Mal të Zi, që i tha po shkëputjes nga Serbia, është një argument që nuk lë vend për spekulime as në çështjen e