Aktuelles aus Prishtinë (Pristina), Mitrovica, Prizren, Prizeren, Pejë, Pec - Historisches zu Kosova und UCK
03:13
25.10.2020

Am Dienstag den 8. August hielt die „ Bewegung für Selbstbestimmung“ ( LPV) im Handelszentrum von Drenas eine öffentliche Veranstaltung ab. In der gut besuchten Versammlung sprach zunächst der populäre Leiter der LPV Albin Kurti. Scharf wandte sich Kurti, gegen den großserbischen Plan unter dem Schlagwort „ Dezentralisierung“ Kosova ethnisch zu teilen. Kurti unterstellte der serbischen Politik in „ Kosova eigene Zonen zu schaffen“, dabei verwies er besonders auf die Ansprüche der serbischen orthodoxen Kirche.

Kurti betonte: „ Mit der Schaffung neuer rein serbischer Kommunen und Enklaven in Kosova, die durch Korridore miteinander verbunden sind und Sonderbeziehungen zum serbischen Staat unterhalten, soll in Kosova eine wirtschaftlich,kulturelle und militärisch parallele serbische Staatlichkeit entstehen.“ Zudem verwies Kurti auf den Anspruch der serbischen Kirche nach Exterritorialität Kurti wies nach, dass der serbische Chauvinismus Kosova behalten will dabei wird nach dem Motto verfahren: Teile und herrsche.

Kurti kritisiert die albanische Verhandlungsdelegation

Im Lauf seiner Rede attackierte Kurti die albanische Verhandlungsdelegation in Wien. Wörtlich erklärte Kurti: „ Die albanische Delegation hat die Teilungspläne de facto akzeptiert und redet nur noch über einige Details, die die Teilung Kosovas beinhalten.“ Kurti führte das Verhalten der albanischen Delegationsmitglieder auf ihren „Karrierismus“ und ihre „Korruptheit“ zurück. Der internationalen Staatengemeinschaft attestierte Kurti nur ihre eigenen Interessen zu vertreten. Keinesfalls jedoch das Selbstbestimmungsrecht Kosovas. Kurti forderte die Versammelten auf ihre eigenen Interessen selbst in die Hand zu nehmen. Gegen Ende der Veranstaltung wurde mitgeteilt, dass es ab sofort ein Büro der LPV in Drenas im Gebäude des Handelszentrums mit der Zimmernummer B-28 im zweiten Stock gibt.


Dokumentation


Tubim me qytetarët e DrenasitWednesday
09 August 2006

Të martën, më 8 gusht 2006, duke filluar prej orës 20:00, para Qendrës Tregtare në Drenas, Lëvizja VETËVENDOSJE! mbajti një tubim me qytetarë. Qindra të pranishmëve u foli Albin Kurti, i cili nëpërmjet projektorit paraqiti se si do të duket harta e Kosovës po qe se zbatohen planet e Serbisë për decentralizimin në Kosovë dhe zonat e veçanta rreth e përqark kishave e manastireve ortodokse. Albini shpjegoi se si nëpërmjet decentralizimit që parasheh një mori komunash të reja në Kosovë me shumicë të theksuar të popullatës serbe, Serbia synon zgjerimin e enklavave ekzistuese dhe ndërlidhjen e tyre territoriale, legalizimin e strukturave të saj dhe marrjen e pikave kodrinore e malore që kanë rëndësi të posaçme strategjike e ushtarake, si dhe krijimin e kushteve për kthimin masiv dhe të organizuar të serbëve, jo ku ata kishin jetuar më parë, por atje ku Serbia mendon ta sajojë entitetin territorial autonom serb përbrenda Kosovës, ngjajshëm siç ka vepruar edhe në Bosnje. Ndërkaq, me këto zona të veçanta qindrahektarëshe rreth objekteve fetare ortodokse, të cilat paraqesin eksterritorialitet në kuptimin praktik e konkret të fjalës, por jo edhe në kuptimin juridik meqë Kosova nuk ka sovranitet, Serbia përveçqë riokupon territor të konsiderueshëm, ajo uzurpon vlerat kulturore, artistike e historike të Kosovës, duke i izoluar e serbizuar ato. Albini tha se këto projekte kaq të dëmshme ekipi negociator i Kosovës i ka pranuar dhe në mënyrë të paskrupullt po diskuton vetëm për detaje periferike.

Populli i Kosovës nuk po pyetet dhe për të po vendosin të tjerët: Serbia, qarqe të ndryshme ndërkombëtare me interesa vetjake në pazarin e Vjenës dhe politikanë kosovar që kanë hall pozitat e tyre që u sigurojnë privilegje në kurriz të popullit. Që të populli të mund të vendos për të ardhmen e tij dhe vendin e tij duhet ndalur patjetër këto projekte e posaçërisht implementimi i tyre. Prezentimi dhe sqarimet e bëra në këtë tubim u pritën me aprovime nga të gjithë qytetarët pjesëmarrës, të cilët në fund u njoftuan edhe për hapjen e zyres së Qendrës së Lëvizjes VETËVENDOSJE! në Drenas, e cila ndodhet në katin e dytë të Qendrës Tregtare me numër B-28.

Qendra e VETËVENDOSJE!-s në Drenas