Aktuelles aus Prishtinë (Pristina), Mitrovica, Prizren, Prizeren, Pejë, Pec - Historisches zu Kosova und UCK
19:06
24.11.2020
gjermanisht-shqip Die serbische Zeitung Danas meldete am 28. April: " Am 5. Mai wird mit 5000 Freiwilligen eine - Zar Lazar Garde- gegründet, um Kosovo zu verteidigen“. Die Garde wird am 5. Mai im Hof der Kirche Lazaricës bei Krushevc in einer Zeremonie offiziell installiert. Die Mitglieder der Garde sind „neue und alte Kämpfer“ aus Serbien. Die meisten von ihnen haben eine einschlägige mörderische Vergangenheit. In der Erklärung zur Gründung der Tschetnik-Bande ist viel von der „bedingungslosen Verteidigung Kosovos“ die Rede.

Der offizielle Gründervater der Bewegung ist Željko Vasiljevi. Herr Vasiljevi, ist ein führender Vertreter des serbischen „ Veteranenverbandes“ und für die „ Serbische Radikale Partei“ Parlamentsabgeordneter. Diese Partei ist im Netzwerk europäischer rechter und faschistischer Parteien beheimatet. Die „ SRS“ unterhält brüderliche Parteibeziehungen zu dem französischen Rechtsradikalen Le Pen, zu dem russischen Nationalisten Schirinowski und zur faschistischen Partei „ Groß-Rumänien. Ehrenmitglied dieser -Radikalen- ist der verstorbene deutsche Faschist Franz Schönhuber“. Die Erklärung der Tschetniks ist eine einzige Drohung gegen die Menschen in Kosova. Diese Banditen gilt es ernst zu nehmen. Auch dass die serbisch orthodoxe Kirche, die in Kosova nach dem Ahtisaari Plan 44 Sonderzonen beansprucht, der Bande gestattet ihre Zeremonie auf kirchlichem Grund abzuhalten hat dem Beobachter einiges zu sagen. Momentan gibt es aber nicht nur die Bedrohung durch serbische Freiwilligenverbände. Der serbische Staat beharrt offen auf seinem kolonialistischem Anspruch gegenüber Kosova. Zu diesem Zweck wurden sämtliche Spezialagenten des serbischen Staates in Kosova aktiviert. Die von der UNMIK geduldete serbische Parallelstaatlichkeit in Kosova, wurde mit militärisch und polizeilichem Potential aus Serbien deutlich aufgerüstet.

 

Dokumentation aus Lajm Net

 

Logo 

 

- Gazeta Danas: Radikalet serbe ne 5 maj do te krijojne Garden e Car Lazarit me 5 mije veta per te mbrojtur KosovenGazeta Danas e dates 28-29 prill njofton krijimin e Grades se Car Lazarit. Ne shkrimin me titull: «VASILJEVI;: Ve; imamo pet hiljada dobrovoljaca», thuhet se: «Në oborrin e kishës së Lazaricës në Krushevc, më 5 maj do të mbahet ceremonia e Gardës së Car Lazarit, qëllimi i së cilës ceremoni është që të organizoj vullnetarë në të gjitha anët e Serbisë, të cilët vullnetarë në rast të shpalljes së pavarësisë së Kosovës, do të jenë të gatshëm që me armë t’i mbojnë interesat e Serbisë. Deklarata eshte bere nga drejtuesi i veteraneve të Serbisë, Željko Vasiljevi&;. Sipas tij, së bashku me me Lëvizjen Popullore Serbe dhe me lëvizjet e tjera serbe në kishën e Lazaricës në Krushevc, solemnisht do të themelohet Garda e Car Lazarit qëllimi i së cilës është çlirimi i Kosovës dhe Metohisë.
Sipas shpjegimit të Vasiljevicit, i cili është edhe deputet në Kuvendin e Serbisë nga radhët e Partisë Radikale Serbe të Vojsllav Sheshelit, më 5 maj në portën e kishës së Lazaricës, do të parakalojë e uniformuar çeta e parë e Policisë Kristiane, e përbërë nga veteranë të luftës nga 30 qytete të Serbisë. Vasiljevic, ka thënë se në këtë ceremoni, do të marrin pjesë disa qindra anëtarë, por tash veq janë të evidentuar 5000 vullnetar.
Detyra e tyre është që të organizojnë sa më shumë njerëz të cilët në rast të shpalljes së pavarësisë së Kosovës, do të jenë të gatshëm për t’i mbrojtur interesat serbe. Si organizatë, i japim përkrahje të plotë procesit diplomatik të bisedimeve në mbrotje që intesat serbe në Kosovë të mbeten brenda kufijve të Serbisë, sepse nëse dikush e di se çka janë përjetimet dhe pasojat e luftës, atherë jemi ne, ka thënë Vasiljevic. Uniformat e maskuara, vullnetarët i kanë blerë vet në vlerë prej 35, deri në 40 euro në vende të ndryshme dhe kështu që uniformat edhe mund të jenë të dallueshme, kurse disa të tjerë që kanë marrë pjesë nëpër luftëra, dhe I kanë uniformat, ka shpjeguar Vasiljevic.
Në radhët e këtyre vullnetarëve, ka disa gjeneralë dhe oficerë të tjerë të pensionuar të cilët na i sistemojnë strukturën dhe planet operative ushtarake, planet e lëvizjes dhe të sulmeve, ka deklaruar për gazetën Danas, Vasiljevic, i cili ka shtuar se lëvizja mund të ketë probleme të ndryshme nga reagimet e shtetit, por beson se ato nuk do të jenë të theksuara. Se si do të sigurohen armët në rast të luftës, Vasilevic ka thënë se në Serbi ka shumë armë në duar të popullatës. Kurse, lidhur me faktin se vullnetarët serbë as që do të mund të hynin në Kosovë për shkak të prezencës së forcave ushtarake ndërkombëtare, ai i ka thënë gazetës Danas se, nuk mundet në mënyrë hermetike të mbyllet kufiri pavarësisht se sa ka forca ushtarake ndërkombëtare në Kosovë, dhe besojmë se ata nuk do të përzihen ndërkaq, ne kemi besim dhe gjithashtu, e dim se si sillen në rast lufte forcat ushtarake paqësore.
Duam që t’u kujtojmë njerëzve se ekzistojn mënyra të ndryshme për realizimin e interesave tona, në fund të fundit edhe përmes luftës. Në mesin e vullnetarëve ka edhe shqiptarë të cilët duke qenë lojal ndaj shtetit të Serbisë, pas vitit 1999, janë përzënë nga Kosova, ka thënë Vasiljevic, i cili ka thënë se tubimi është paralajmëruar zyrtarisht në organet e MUP –it, në Krushevc. Personeli i kishës së Lazaricës, ka thënë se ata nuk do të perzantojnë në manifestimin e 5 majit, mirëpo askush nuk mund ti ndaloj ata që duan të jenë në liturgji dhe, ata që duan ta vizitojnë kishën.