Aktuelles aus Prishtinë (Pristina), Mitrovica, Prizren, Prizeren, Pejë, Pec - Historisches zu Kosova und UCK
14:43
26.10.2020
-Die Demonstranten waren friedlich-Gewalttätig war die Polizei-
anglisht gjermanisht shqip In einem längeren Interview mit „ KOSOVAPRESS“ wies Behxhet Shala, vom „Verein für die Verteidigung der Rechte und der Freiheit der Menschen“ ( KMDLNJ) nochmals exakt auf die Polizeibrutalität gegen die Demonstranten am 10. Februar hin. Bekanntlich wurden dabei zwei Menschen getötet und über 80 Personen verletzt. Die Gewalt wurde gegen eine völlig friedfertige und waffenlose Menschenmenge ausgeübt.

Die internationale Polizei schoss mit Gummi und Plastikmunition aus kürzester Entfernung auf die Köpfe der Menschen. Dabei setzte sie sich über internationale Regeln in der Anwendung solcher Munition bewußt hinweg und nahm den Tod von Demonstranten billigend in Kauf. Wegen der Ereignisse wurde ausgerechnet Albin Kurti von der LPV verhaftet. In dem Gespräch sagte Herr Shala u.a. : „ Die Gewalt ging eindeutig von der UNMIK-Polizei und der SHPK ( Polizeidienst Kosovas) aus. Ihr Vorgehen gegen friedliche Demonstranten war ein Verbrechen“. Für Herrn Shala stecken hinter der Polizeigewalt politische Überlegungen. Shala wies auf die Besonderheiten des Einsatzes hin, indem er erklärte: „ Während verschiedener Demonstrationen serbischer Nationalisten speziell im Norden Mitrovicas flogen Steine gegen KFOR Soldaten und es wurden UNMIK-Fahrzeuge angezündet. Dennoch gab es keine Reaktion der UNMIK- Organe, die mit ihrem Verhalten in Prishtina am 10 Februar vergleichbar wäre. Offensichtlich sollte in Prishtina ein kriminelles politisches Exempel statuiert werden.“ Nach den Aussagen von Shala hatte die Verhaftung von Albin Kurti „ rein politische Gründe“. Dafür machte Herr Shala die „Gruppe der Einheit“ ( Verhandlungsgruppe Kosovas) verantwortlich, die nach seinen Ausführungen die Inhaftierung Kurtis verlangte. Weiter berichtete Shala von schweren Polizeiübergriffen gegen festgenommene LPV- Aktivisten. Auch der neueste Newsletter der LPV in englischer Sprache schildert nochmals den polizeilichen Terror und berichtet über die Arbeit der LPV.Dokumentation- Interview mit Behxhet Shala in albanisch, sowie den neuen Newsletter der LPV http://www.vetevendosje.org/ in englisch.
Intervista
Grupi Negociator bëri përpjekje për të shuar Lëvizjen “Vetëvendosje!”

Grupi Negociator bëri përpjekje për të shuar Lëvizjen “Vetëvendosje!”

Behxhet ShalaDrejtori ekzekutiv i Këshillit për Mbrojtjen e të Drejtave dhe Lirive të Njeriut (KMDLNJ), Behxhet Shala, tha në një intervistë për Kosovapress se demonstrata e organizuar nga Lëvizja “Vetëvendosje!” më 10 shkurt ka qenë tërësisht paqësore, ndërsa dhuna e ushtruar nga Policia e UNMIK-ut dhe SHPK-së është e barabartë me krimin. Serbët kanë protestuar kur kanë dashur dhe ua kanë futur flakën veturave të UNMIK-ut dhe kanë lënduar policë në veri të Mitrovicës, dhe askush nuk ka intervenuar në këtë mënyrë sikur më 10 shkurt në Prishtinë dhe nuk kanë vrarë protestuesit serbë. Sipas tij një pjesë e mediave gjatë këtyre ngjarjeve kanë qenë të njëanshme, në veçanti televizionet, të cilat dy ditë rresht janë munduar t’i fshehin faktet duke lënë përshtypje që në Kosovë nuk ka ngjarë asgjë.

Kosovapress: KMDLNJ ka monitoruar protestën e 10 shkurtit të organizuar nga Lëvizja “Vetëvendosje!”. A kanë qenë paqësor demonstruesit ?

Shala: Po, është e vërtetë. Ne kemi monitoruar demonstratën që nga fillimi i saj deri në përfundim, madje kemi shkuar në mbrëmje edhe kemi qëndruar për tri orë në Qendrën Emergjente. E kemi një pasqyrë komplete të asaj se çka ka ngjarë më 10 shkurt.

Protesta ka pasur karakter paqësor dhe policia nuk ka pasur asnjë arsye të intervenojë në atë mënyrë siç e pamë. I vetmi agresivitet duke futur këtë fjalë në thonjëza është ajo që protestuesit i kanë hequr barrikadat, mirëpo këto lloj barrikada hiqen nga protestuesit në të gjitha vendet e botës dhe nuk është faji i protestuesve që kanë hequr ato, por faji i policisë që ka vendosur ato dhe nuk ka lënë marshimin e protestuesve.

Konsideroj se nuk ka qenë nevoja të përdoret aspak dhuna, ndërsa ajo çka ka bërë policia është dhunë e barabartë me krimin, sepse policët e UNMIK-ut dhe një pjesë e atyre të SHPK-së kanë shprehur mllefin në protestues duke shtirë në protestues sikur ata të ishin derra.

Kosovapress: Policia deri tani si pretekst të dhunës ka përdorur deklaratat se demonstrata nuk ka qenë e paralajmëruar. A është ky arsyetim?

Shala: Jo aspak. Ju e dini shumë mirë që në Kosovë janë mbajtur shumë protesta që nuk janë paraqitur në polici. Serbët kanë protestuar kur kanë dashur dhe ua kanë futur flakën veturave të UNMIK-ut dhe kanë lënduar policë në veri të Mitrovicës, dhe askush nuk ka intervenuar në këtë mënyrë sikur më 10 shkurt në Prishtinë dhe nuk kanë vrarë protestuesit serbë. Nuk është problemi te marrja e lejes, por problemi është se urdhri për intervenim të policisë ka qenë urdhër politik.

Nga kjo shihet që kanë dashur që njëherë e përgjithmonë ta largojnë nga skena Lëvizjen “Vetëvendosje!” dhe t’i japin një goditje të rëndë dhe frikësojnë të gjithë ata që kundërshtojnë pakon e Marti Ahtisarit dhe dallaveret që është duke bërë i ashtuquajturi Grup i Unitetit. Nuk ka qenë qëllimi se a është marrë leje a jo, sepse ata e kanë ditur shumë mirë që “Vetëvendosja!” në asnjë rast përpara nuk ka marrë leje, por ka qenë një vlerësim politik i ndërkombëtarëve dhe i vendorëve që të sulmohet “Vetëvendosja!”, ngase kjo lëvizje është forcuar aq shumë saqë mund t’iu prishë planet këtyre politikanëve.

Kjo nuk është bërë në mënyrën ad-hoc, prandaj edhe më duken qesharake deklaratat e policëve të SHPK-së kur thonë se nuk e kanë ditur se si do të veprojë policia e UNMIK-ut. Në fakt policët e SHPK-së po të ishin policë të vërtetë në atë çast kur policia e UNMIK-ut ka filluar të shtijë në protestues, do të ktheheshin kundër policisë së UNMIK-ut dhe do t’i mbronin protestuesit, prandaj edhe SHPK ka përgjegjësi për këto krime.        

Kosovapress: Deri tani kemi dy dorëheqje, ministrit të Brendshëm Fatmir Rexhepi dhe komisarit të policisë së UNMIK-ut, Stiven Kurtis. A janë të mjaftueshme ato duke marrë për bazë ngjarjen që ndodhi?

Shala: Këto nuk janë dorëheqje aspak, por janë detyrimi për dorëheqje, sepse edhe ministri Rexhepi po të ishte pyetur do të qëndronte në atë post edhe 100 vjet dhe me asnjë kusht nuk do të largohej, por thjesht e kanë larguar, edhe pse Fatmir Rexhepi s’ka bërë asgjë, duke menduar të qetësojnë situatën dhe të gjitha gjynahet t’ia adresojnë një njeriu.

Rexhepi ka qenë i detyruar të japë dorëheqje, pasi që kanë parë se kanë bërë krim, kanë bërë një budallallëk dhe mandej kanë detyruar edhe komisarin e Policisë së UNMIK-ut, Stiven Kurtis që të japë dorëheqje, sepse as ky nuk do të largohej ngase ka pasur përkrahjen absolute. Ju e dini që shefi i UNMIK-ut Joakim Ryker disa herë radhazi ka thënë se i beson atij njeriu një ditë para se të kërkojë dorëheqjen e tij.

Unë them se me këto dy dorëheqje janë munduar që situata të kamuflohet dhe përgjegjësit kryesorë t’i ikin përgjegjësisë, sepse e thashë në fillim që policia nuk ka vepruar sipas tekeve të saj, por urdhri ka qenë politik i ndërkombëtarëve dhe vendorëve, dhe përgjegjësia duhet të jetë politike. 

Kosovapress: Aludoni në këtë rast te Grupi Negociator dhe shefi i UNMIK-ut?  

Shala: Padyshim. Grupi Negociator është përgjegjësi kryesor edhe për situatën që ka ardhur deri këtu, e sidomos është përgjegjës kryesor për eskalimin e situatës në ditën e protestave, ngase Grupi Negociator apo i ashtuquajturi Grup i Unitetit atë ditë po të ishte grup i vërtetë, do të dilte edhe do t’i drejtohej popullit.

Mirëpo ata nuk kanë bërë as përpjekjen më të vogël dhe turpi më i madh i tyre është se në ditën që në rrugët e Prishtinës janë vrarë njerëzit dhe ka pasur gjakderdhje. Ata kanë shkuar me helikopter të KFOR-it në veri të Mitrovicës, ngase edhe pse thonë që Kosova është një territor nuk ua ka mbajtur të ecin në këmbë nëpër territorin e Kosovës.  

Fjalia popullore “budallakia nuk ka skaj” vërtetohet me vetë faktin që po i njëjti grup një ditë pas demonstratës, më 11 shkurt, i gjykon si fajtorë protestuesit dhe kërkon përgjegjësi penale ose në mënyrë recidive e kërkon arrestimin dhe dënimin e Albin Kurtit. Kurti nuk është arrestuar nga kërkesa e prokurorit, por nga kërkesa e Grupit të Unitetit. Kjo në çdo vend normal pas kësaj deklarate dikush do t’i nënshtrohej përgjegjësisë, ngase nuk mundet një institucion politik të kërkojë arrestimin dhe burgosjen e askujt.  

Kosovapress: Është thënë se do të bëhen hetime të hollësishme. Sa do të jenë këto hetime të pavarura duke ditur se këto hetime do të bëhen nga policët që janë kolegë me ata që kanë intervenuar? 

Shala: Jam shumë i sigurt që këto hetime t’i quaj kushtimisht të pavarura, janë më tepër përpjekje për të fituar kohë, sepse ka mundësi për manipulime të ndryshme dhe të amortizohet problemi. Nuk ka asnjë teori, e cila nënkupton se ata që kanë qenë të implikuar në krim, si drejtpërdrejt ose me logjistikë, apo me diçka tjetër të japin kontributin e tyre në zbardhjen e këtyre krimeve.

Mendoj se këto do të jenë përsëritje të hetimeve që u patën bërë kohë më parë në Burgun e Dubravës, pas vrasjes së katër të burgosurve, ku po ai komision pati dal me konstatimin se faji është i të burgosurve. Nuk është mirë të prejudikohet rezultati i hetimeve, por nëse merren parasysh rastet e ngjashme, atëherë do të shohim se ky hetim do të ndriçojë rastin në atë mënyrë që përgjegjësit e vërtetë të mos dalin para drejtësisë. Vetë fakti që janë bërë disa dorëheqje tregon se atyre personave u kanë krijuar imunitet nga përgjegjësia penale.

Kosovapress: Sipas jush kush duhet të bëjë hetimet?

Shala: Hetimet më së mirë do të bëheshin nëse angazhohen ekspertë nga organizatat për të drejtat e njeriut ndërkombëtare dhe vendore, ekspertë të mjekësisë ligjore, mandej edhe ndokush nga Fakulteti Juridik, por në asnjë mënyrë nuk do të duhej të ishin ata që kanë qenë të implikuar drejtpërdrejt në krim.  

Kosovapress: Ju thatë se demonstruesit ishin paqësor, mirëpo përveç plagosjeve dhe vrasjeve kemi edhe të arrestuar. Pse?

Shala: Kjo ka qenë vetëm një përpjekje për të qëruar hesapet dhe shuar Lëvizjen “Vetëvendosje!”. Disa prej të dënuarve edhe më parë kanë qenë të kërkuar nga policia, ngase ose kanë qenë të dënuar më herët me kusht ose me arrest shtëpiak dhe këtë radhë kanë shfrytëzuar rastin që edhe t’i dënojnë me burg. Meqë protesta ka pasur kërkesa ekskluzivisht politike, padyshim që të burgosurit janë të burgosur politikë dhe si të tillë duhet të trajtohen. Sidomos qysh tash në rastin e Albin Kurtit dihet se edhe preteksti, edhe konteksti dhe çdo gjë është politike dhe është duke iu përgatitur një proces krejtësisht i montuar politik. Po të shikohen akuzat shihet se Albin Kurti po mundohet të trajtohet sikur të ishte Bin Ladeni, e dihet fare mirë që Kurti nuk ka bërë asgjë përveç që ka kërkuar të drejtën elementare që i takon një populli, të drejtën për vetëvendosje në mënyrën më paqësore, ndërsa këta pushtetarë, për të shpërlarë krimet që kanë bërë, po mundohen t’ia ngarkojnë atij.

Kosovapress: A keni vizituar ju të burgosurit. Çfarë trajtimi është duke ju bërë atyre?

Shala: Kemi pasur një leje që t’i vizitojmë të arrestuarit në qendër të ndalimit ku mbahen maksimalisht 72 orë dhe këtë e kemi bërë sikur për çdo rast tjetër dhe kemi vërejtur se policia nuk është sjell keq, mirëpo të arrestuarit kanë pasur shumë goditje gjatë arrestimit dhe ju e dini që aktivistët e “Vetëvendosjes!” që janë arrestuar edhe më parë janë rrahur brutalisht në ndërtesat e policisë. Ndërsa në protestën e 10 shkurtit, Kurti ka qenë i rrezikuar edhe para se të arrestohej dhe ka pasur përpjekje për ta vrarë, por ashtu edhe dy aktivistë të tjera të majës së “Vetëvendosjes!” Glauk Konjufca dhe Liburn Aliu janë plagosur me plumba gome në fytyrë, kjo do të thotë se qëllimi ka qenë i paramenduar.

Kosovapress: Në një deklaratë të KMDLNJ-së është thënë se mediat kanë qenë të njëanshme dhe kanë dalë në anën e krimit. Mund të sqaroni këtë ?

Shala: Padyshim që kjo qëndron, por nuk kemi thënë për të gjitha mediat, por për një pjesë të tyre. Mediat elektronike kanë qenë të ulëta në raportimet e tyre, në veçanti televizionet, të cilat dy ditë rresht kanë qenë shumë të njëanshme dhe janë munduar t’i fshehin faktet duke lënë përshtypje që në Kosovë nuk ka ngjarë asgjë. Po ashtu është shumë e vërtetë që një pjesë e mediave të shkruara e kanë përgatitur terrenin paraprakisht për intervenim të policisë, duke akuzuar gjithmonë dhe apriori Lëvizjen “Vetëvendosje!” si një lëvizjeje të dhunshme. Në psikikën e njerëzve ka krijuar bindjen se intervenimi i dhunshëm i policisë do të ishte e vetmja mënyrë e veprimit, kështu që në shumicën e rasteve kanë dalë në anën e Ekipit të Unitetit, duke ua mbuluar rrenat atyre dhe duke përhapur optimizëm se Kosova do të bëhet shtet i pavarur dhe sovran, që ka krijuar një imazh krejtësisht të kundërt me realitetin dhe për këtë e mbajnë përgjegjësinë.

Unë jam shumë i sigurt që do të vijë një ditë dhe këta njerëz të mediave që kanë vepruar kështu do të turpërohen, sepse edhe në kohën e ish-Jugosllavisë është deklaruar se mediat janë të pavarura, por nga perspektiva e tashme e shohim se çfarë kanë qenë mediat në atë kohë. Prandaj me përgjegjësinë më të madhe ju them se këto media tash janë nën nivelin e atyre në Jugosllavi. Kurrë në Kosovë nuk ka pasur media më të kontrolluara dhe më të censuruara, dhe këtu fajin e kanë vetë gazetarët, sepse ata janë të obliguar të informojnë opinionin në mënyrë objektive. Asnjë medium nuk ka reaguar me deklaratën shumë skandaloze të Ulpiana Lamës dhe të Grupit të Unitetit që lëshoi më 11 shkurt, ku dënoheshin demonstruesit dhe kërkohej arrestimi dhe dënimi i Albin Kurtit.

Kosovapress: Pas demonstratës nëpër televizionet tona kemi parë mysafirë të ndryshëm në emisione të drejtpërdrejta që diskutonin për ngjarjet e 10 shkurtit, por asnjëherë nuk kemi parë përfaqësues të KMDLNJ-së. Pse s’keni marrë pjesë, apo nuk ju kanë ftuar?

Shala: KMDLNJ që nga ngjarjet e marsit 2004 kemi qenë në pikë sulmi, në radhë të parë nga disa ndërkombëtarë, por edhe nga disa media në Kosovë, të cilët na kanë etiketuar në forma të ndryshme, vetëm pse gjithmonë kemi kërkuar zbardhjen e së vërtetës. Ne për ngjarjet e marsit 2004 patëm kërkuar që përgjegjësinë ta marrin vendorët dhe ndërkombëtarët, por askush nuk dha përgjegjësi askush, sepse të dyja palët kanë qenë palë e dallaveraxhinjve që kanë ushqyer dhe mbrojtur njëri-tjetrin dhe si fajtor gjetën mediat, të cilave iu kanë thyer kurrizin me censura dhe kanë sulmuar KMDLNJ-në.

Ne, pavarësisht shumë sulmeve, kemi vazhduar punën tonë dhe në demonstratën e 10 shkurtit kemi qenë e vetmja organizatë për të drejtat e njeriut që e ka monitoruar atë dhe ka informuar opinionin me deklarata shumë objektive, të cilat disa media i kanë shtrembëruar dhe censuruar. Duhet treguar se KMDLNJ nuk e kanë ftuar televizionet dhe po filloj këtu me RTV 21, i cili as edhe një herë s’ka thirrur, mandej KTV na ka dhënë hapësirë me dy deklarata që pastaj i kanë shtrembëruar për qëllim që unë nuk e di, ndërsa RTK është e vërtetë që ditën e parë të demonstratës na ka ftuar që të jemi mysafir të drejtpërdrejtë në lajmet qendrore dhe ne kemi pritur që të shkojmë, por në orën 19:20 na kanë thënë se kanë anuluar ftesën tonë dhe se kanë në emision dikë nga policia. 

Do të thotë se na kanë anuluar KMDLNJ-në që ka monitoruar në vazhdimësi protestën dhe kanë ftuar policinë që ka qenë përgjegjëse për dhunën dhe plagosjen e vdekjen e protestuesve. Këtu shihet se qëllimi nuk ka qenë që të njoftohet opinioni me të vërtetën, por me dezinformata. RTK mandej na ka ftuar pas disa ditëve në emisione që nuk janë aspak të shikuara dhe për këtë arsye ne nuk kemi pranuar që të shkojmë.

Kosovapress: A do të vazhdojë KMDLNJ me punën e saj në monitorimin e ngjarjeve të tilla si ajo e 10 shkurtit, meqë janë paralajmëruar edhe demonstrata të reja?

Shala: Ne do të jemi gjithmonë aty ku e kërkon nevoja dhe do të punojmë aq sa mundemi, edhe pse kemi një hapësirë të ngushtuar të veprimit, sepse donatorët që i përkrahin OJQ-të nuk po e përkrahin KMDLNJ-në, sepse nuk jemi në vijë me proceset të cilat po imponohen. Ndërsa për ne nuk ka projekt më të madh se pasqyrimi i të vërtetës, nuk ka projekt më të madh se të drejtat e njeriut dhe për ne nuk ka asnjë projekt, pavarësisht se sa është i rëndësishëm, se sa vetë Kosova. Besoj se ende ka nevojë për KMDLNJ, sepse u pa shumë mirë se po të mos ishte këshilli në këto protesta, në fakt, të gjithë do të mbështeteshin vetëm në deklaratat e politikës dhe këto institucione farse që janë në gjendje të arrestojnë, plagosin dhe vrasin njerëz vetëm për të mbajtur ato kulluqe të mira që kanë.

/Intervistoi: Kreshnik Llabjani/

 

 We honour their memories.


They died because they dared to express their will for self-determination and their desire for freedom. Hundreds of people attended Arben s funeral yesterday to pay their respects, and thousands went today to Mon Balaj s funeral in Besianë. Arben s father said that he hoped that his son would be the last martyr to die in this manner for Kosova s freedom. Glauk Konjufca was invited by Arben s family to speak. He said, Arben Xheladini was shot by a revolver which bore the name of the International Police and the Police Service of Kosova. UNMIK and our institutions which control the police were the hand that triggered this revolver. The dead, injured, beaten and arrested Arben Xheladini and Mon Balaj died because they were shot in the head by the police. Zenel Zeneli is struggling for his life in hospital he has metal inside his body. There are 7 still in hospital in Prishtina, 1 in intensive care in Bonsteel and 1 in intensive care in KFOR Prizren. A total of 82 people were injured. Of these, 22 were shot above the waist. 47 sustained injuries to the body, but the location is not specified. These injuries were sustained from rubber and plastic bullets, and from metal bullets covered in rubber, the latter which could injure you if simply thrown. An activist from Prizren has lost his sight in one eye. The use of rubber and plastic bullets by the British in Northern Ireland and by Israelis in Palestine has been condemned by human rights organizations, by medical authorities, and even by the UN itself! 17 people died in Northern Ireland shot by plastic bullets since 1969. At close range, they are deadly. There was Our demonstration, 10th February On Saturday at 14:30 we led our activists and people from all over Kosova on a peaceful march through the centre of Prishtina. Our march was scheduled to begin at 14:00 but was delayed because the buses we organized for activists and people outside Prishtina were systematically stopped and searched by KFOR. One bus from Skënderaj was even taken to a KFOR base and held there while people s documents were checked. This is the real meaning of freedom of movement and freedom of assembly in Kosova. A large cordon of police blocked the road to UNMIK. We did not confront them because our route, as on the 28th November, was to pass the provisional government buildings first, and then continue on the main street in Prishtina past UNMIK, and then back to our office. When we arrived at the government buildings, a large cordon of riot police with tanks had barricaded the road. We stopped at the barricade. There were a number of speeches. Then, Albin asked the police to open the road so that we could continue our march peacefully along the same route that we took on the 28th November. These are our streets he said. If not, he said the people would continue to march and would break through their cordon. The police refused. Activists shouted clear the road, clear the road and then removed the barriers, and linking arms, pushed into the police cordon. We had no weapons except our bodies. Immediately, international special units began firing tear gas, and rubber and plastic bullets, including metal bullets coated in rubber. There was barely any distance between the police and protestors. Ulpiana Lama, the Prime Minister s spokeswoman, described this as a proportional and wait for the next organized demonstration. Activists returned to our office where we immediately held a press conference to condemn the horrifying use of violence by the police. Half an hour after the media had left, the special police forced their way into our office without a warrant, sprayed tear gas inside the three rooms, and forced all the activists inside to lie on the ground in order to arrest Albin Kurti. A female activist, Shkurta Aliu tried to resist, and a special policeman struck her on the head with a tear gas canister. She was taken to emergency almost unconscious. Candlelit vigil for the dead On Sunday at 17:00 we organized a candlelit vigil for those who died and were injured in the demonstration. When we arrived, people had already begun to put candles at the very spot where the police began shooting at the crowd. Hundreds of people came to pay their respects and there were candles lit all along the street from the National Theatre to the Hotel Iliria. A line of activists stood bearing flaming torches and people wrote messages in a book of condolences. Breaking into our offices Whilst we were holding this vigil, the police, like thieves, broke into our offices across Kosova. They broke the door of our office in Prishtina and took all of our computers. In the centres in other towns of Kosova, they removed all material including membership lists, records of donations, newspapers and posters. In Vushtrri, the local people gathered round the office, shouting at the police to stop. We have received no warrant for these forced entries and no explanation for the removal of our property.


http://www.vetevendosje.org/