Aktuelles aus Prishtinë (Pristina), Mitrovica, Prizren, Prizeren, Pejë, Pec - Historisches zu Kosova und UCK
04:59
16.07.2020
deutsch-albanisch gjermanisht-shqip Die von der UNMIK Bürokratie angedrohte verstärkte Repressionswelle gegen die LPV begann am heutigen Samstag. Mehrere Aktivisten der LPV ( Bewegung für Selbstbestimmung)wurden von der Kolonialpolizei SHPK festgenommen. Am frühen Morgen wurde Muhamet Shala, aus Vushtrria verhaftet. Die Polizei tauchte auch in den Wohnungen von Xhelal Sveçla in Prishtina und bei Vedat Xhymshiti in Gjilani auf, um sie zu verhaften.

Gegen 11 Uhr 30 nahm die Polizei Hysen Durmishi, im Büro der LPV in Prishtina fest. Kurze Zeit später ließ die Polizei Hysen Durmishi, jedoch wieder frei, da er nicht auf ihrer Liste stand. Gegen 12 Uhr nahmen die Kolonialpolizisten- den LPV Aktivisten Sali Zyba- in seiner Wohnung in Haft. Er wurde zusammen mit Besfort Berisha festgenommen.


Polizeiliche Repressionsmaßnahmen


Ständig läuten in Kosova die Telefone bei bestimmten Aktivisten der LPV. Der Anrufer ist die Polizei und sie stößt dabei wüste Drohungen aus. Telefonisch bedroht wurde dabei u.a, Xhelal Sveçla. Es wird von den Beamten in den Hörer gebrüllt: „Man müsse im Haus bleiben und der Polizei zur Verfügung stehen“. In den polizeilichen Telefonterror werden massiv Familienangehörige von LPV Aktivisten miteinbezogen. Gegenwärtig sind noch Polizisten in den LPV Büros in Gjilan, in Prizren und in Prishtinë.


Dokumentation: Erklärung der LPVFushatë arrestimesh ndaj aktivistëve të Lëvizjes VETËVENDOSJE! në mbarë Kosovën
Saturday, 02 December 2006

U zgjodh pikërisht dita e shtunë, ditë fundjave që të fillojë arrestimi i aktivistëve të Lëvizjes. Kjo ndodhë që fushata e arrestimeve të jetë sa më larg syve të opinionit.

Në mëngjes është arrestuar në shtëpi aktivisti Muhamet Shala nga Vushtrria, gjithashtu në shtëpitë e tyre janë kërkuar aktivistët Xhelal Sveçla nga Prishtina dhe Vedat Xhymshiti nga Gjilani. Rreth orës 11:30 afër zyrës qendrore të Lëvizjes në Prishtinë është arrestuar aktivisti Hysen Durmishi i cili më pastaj është liruar pasi që sipas policisë nuk ndodhej në listën e tyre. Në ora 12:00 në banesën e tij është arrestuar aktivisti Sali Zyba, kurse në shtëpinë e tij po në të njëjtën kohë u arrestua edhe aktivisti Besfort Berisha të cilit edhe iu bastis shtëpia.

Në ndërkohë ka filluar edhe kërcënimi i aktivistëve përmes telefonit nga ana e policisë. Aktivisti Xhelal Sveçla është kërcënuar përmes telefonit nga njëfar rreshter Agimi se nëse nuk lajmërohet në stacionin e policisë do t’i shkojnë policia në shtëpi në çdo gjysmë ore. Kjo pra është edhe një formë presioni terrorizues në familjet e aktivistëve.

Deri në këto momente policia ka hyrë në zyret e Lëvizjes në Gjilan, në Prizren dhe në Prishtinë në kërkim të aktivistëve.

Lëvizja VETËVENDOSJE!