Aktuelles aus Prishtinë (Pristina), Mitrovica, Prizren, Prizeren, Pejë, Pec - Historisches zu Kosova und UCK
12:04
30.11.2020

Vollbild anzeigenAm 28. März wurde der Vorsitzende der „ Unabhängigen Metallarbeitergewerkschaft Kosovas“ Hasan Abazi von serbischen Polizisten verhaftet. Der Kollege Abazi befand sich auf dem Weg zu einer Konferenz von Metallarbeitergewerkschaften in Zagreb. Jetzt wächst die Solidarität mit Hasan Abazi. Die größte Gewerkschaft der Schweiz „UNIA“ hat auf ihrem letzten Gewerkschaftstag, scharf gegen die Verhaftung des Kollegen Abazi protestiert.

Foto Hasan Abazi 

Auf Initiative von albanischen Gewerkschaftsaktivisten innerhalb von „UNIA“ wurde ein Protestschreiben an die serbische Regierung verabschiedet. Ja'far Sejdiu, Präsident der albanischen "Aktivisten" innerhalb von UNIA und andere  verteilten das  Protestschreiben an

 alle Delegierten der Gewerkschaft UNIA,  am vergangenen Samstag (am 31.3.) in Bern.

Die Delegierten unterstützten den Protest. In dem Schreiben des Gewerkschaftstages, wird „die sofortige Freilassung des Kollegen Abazi“ gefordert. Neben der Gewerkschaft UNIA haben in der Schweiz  auch viele andere Organisationen die sofortige Freilassung des Gewerkschaftsaktivisten Abazi verlangt. Informiert wurde auch die Vereinigung europäischer Metallarbeitergewerkschaften. Diese verurteilte nun ebenfalls die Verhaftung des Kollegen Abazi. Auch Organisationen wie Amnesty International protestierten beim serbischen Innenministerium.

 

Die Solidarität muss noch wachsen

 

Der Kollege Abazi ist in Kosova bei den Arbeitern und Arbeiterinnen sehr beliebt. Oft kämpfte er zusammen mit den Arbeitern gegen den neoliberalen Privatisierungsprozess in Kosova. Stets forderte Abazi die Rechte der Arbeiter in Kosova ein. Hasan Abazi ist alles andere als ein privilegierter Gewerkschaftsbürokrat. Meist  ist er mit abgewetzter Ledertasche bei Streik und Hungerstreikaktionen von Arbeitern in Kosova auf der Straße zu sehen. Die Verhaftung von Abazi, welcher seit 1968 als aktiver Gewerkschafter bekannt ist, stellt einen fundamentalen Angriff auf die Arbeiterbewegung Kosovas dar. Aber nicht nur die Arbeiterbewegung Kosovas ist betroffen, sondern auch die internationale Arbeiterbewegung. Der serbische Innenminister Ivica Dacic ging einst bei Slobodan Milosevic in die Lehre. Heute exekutiert, die serbische Regierung ein neoliberales Sparprogramm, jede soziale Leistung wird in Serbien attackiert, um den EU Stabilitätskriterien gerecht zu werden. Dazu werden kämpferische albanische Gewerkschaftskollegen wie Hasan Abazi aus Kosova verhaftet. Dies ist nicht hinnehmbar. Auch in Deutschland müssen Solidaritätsaktionen mit Hasan Abazi vor allem auf gewerkschaftlicher Ebene gestartet werden.

 

Für Fragen wenden Sie sich an


Hilmi Gashi, oder an Xhafer
Sejdiu unter 

Weltpoststrasse 20, Postfach 272
3000 Bernë 15
Tel. +41 (0)31 350 24 15
Mobil +41 79 934 18 89
Fax +41 (0)31 350 22 25
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
www.unia.ch <file://www.unia.ch/>
Herr O. Osmani
 

Dokumentation in Albanisch

Solidaritet i madh me sindikalistin e arrestuar Hasan Abazi

Arrestimi arbitrar i kryetarit të Sindikatës së Pavarur të
Metalistëve të Kosovës (SPMK), Hasan Abazi nga organet
shtetërore të Serbisë është dënuar ashpër nga Sindikatat e
shumta në Evropë dhe më gjerë. Për lirimin e tij të
menjëhershëm janë dërguar letra proteste në adresë të qeverisë
së Serbisë. Kështu edhe nga Sindikata më e madhe e Zvicrës,
Unia.

Lajmi për arrestimin e Kryetarit të Sindikatës së pavarur të metalistëve të Kosovës ka indinjuar thellë
shumë sindikalist në Zvicër edhe më gjerë. Kundër arrestimit të Hasan Abazit ka reaguar shpejtë edhe
Grupi “Aktivistët” nga Cyrihu. ”Aktivistët”, janë një grup i anëtarëve aktiv shqiptar të organizuar në
kornizat e Sindikatës Unia. Në një letër proteste ata kanë kërkuar nga kreu i Sindikatës së tyre, Unia,
të dënoj menjëherë arrestimin e Hasan Abazit dhe të angazhohet për lirimin e tij të menjëhershëm.
Xhafer Sejdiu, kryetari i Grupit “Aktivistët”, me aktivisten Liri Lushi, këtë letër proteste ia kanë
shpërnda të gjithë delegatëve të Sindikatës Unia, të cilët të shtunën e kaluar (më 31.3.) kanë marrë
pjesë në Kongresin e jashtëzakonshëm të Sindikatës Unia në Bernë. Në letrën e tyre, grupi “Aktivistët”
dënon arrestimin e Hasan Abazit dhe përmend se ky akt është një vazhdimësi e politikës kundër
shqiptarëve. “Kolegu Hasan Abazit është arrestuar, sepse Ivica Dacic, Ministër i policisë së Serbisë,
ka dashur të hakmerret për arrestimin e policëve sekret të Serbisë në territorin e shtetit sovran të
Kosovës. Kjo mënyrë arbitrare na i kujton kohërat e errëta të kohës së Millosheviqit, gjatë së cilës janë
arrestuar me mijëra shqiptar, të cilët pastaj në procedura të shpejta kanë marrë dënime të larta”,
thuhet në këtë letër proteste.

Fjalim para delegatëve të Kongresit
Në Kongres fjalën e ka marrë edhe Xhafer Sejdiu, dhe i ka informuar delegatët edhe personalisht
duke kërkuar nga kolegët të solidarizohen me sindikalistin e arrestuar nga Kosova, Hasan Abazin. Ai
në fjalën e tij ka kërkuar prej kreut të Sindikatës Unia, angazhim në lirimin e kolegut Abazi. Delegatët e
kanë aprovuar kërkesën e tij me duartrokitje.

Xhafer Sejdiu gjatë diskutimit në Kongres

Unia dërgon letër krerëve të Serbisë
Renzo Ambrosetti, bashkëkryetar i Sindikatës Unia dhe përgjegjës për Bashkimin e Sindikatave të
Metalistëve në nivel të Evropës, ka informuar delegatët për letrën të cilën ai dhe anëtarja e drejtorisë,
Rita Schiavi, ia kanë drejtuar Kryeministrit të Serbisë, Ministrit për Drejtësi dhe Ministrit për Punë dhe
çështje sociale të Serbisë, në të cilën kërkojnë lirimin e Hasan Abazit dhe kërkojnë nga Qeveria Serbe
të mos e pengojnë atë në aktivitetet e tija për ruajtjen e interesave të punëtorëve të industrisë së
metaleve të Kosovës.

Letër proteste edhe nga Federata ndërkombëtare e metalistëve
Kundër arrestimit të Hasan Abazit ka protestuar edhe Federata Ndërkombëtare e Metalistëve. Në
emër të 50 milion anëtarëve të saj, kjo Federatë kërkon lirimin e menjëhershëm të kolegut Abazi.
“Arrestimi i një sindikalisti, i cili ishte nisur për të marr pjesë në një takim në Zagreb, në të cilin do të
merrnin pjesë organizata të shumta nga Evropa juglindore, është i papranueshëm për ne, si Union i cili
përfaqëson interesat e 50 milion anëtarëve”, thuhet në letrën e kësaj federate. Ajo kërkon nga krerët e
qeverisë së Serbisë të shfrytëzojnë ndikimin e tyre për lirim e menjëhershëm të kolegut Hasan Abazi.

Osman Osmani dhe Hilmi Gashi