Aktuelles aus Prishtinë (Pristina), Mitrovica, Prizren, Prizeren, Pejë, Pec - Historisches zu Kosova und UCK
06:48
16.07.2020

Elefantenrunde in Wien +++ Das arme und beleidigte Volk demonstrierte in Prishtina +++ Rufe „UCK, UCK, Selbstbestimmung, Selbstbestimmung, Demaci, Demaci“

Am Montag den 24.07.06 traffen sich Agim Ceku, Fatmir Sejdiu, Hashim Thaci, Veton Surroi und ANDERE mit dem serbischem Präsidenten Tadic und dem serbischem Ministerpräsidenten Kostunica in Wien. Dies war das lange und sensationell angekündigte Spitzentreffen in Sachen Status des Kosova.

Die sogenannten Gespräche und Verhandlungen endeten ohne Ergebnis. Die Delegation aus Kosova bestand- Formal auf dem Anspruch auf Unabhängigkeit- und die serbische Delegation wiederholte ihr Angebot dem Kosova „ weitreichende Autonomie“ anzubieten. In Kosova stoßen Verhandlungen mit dem serbischem Staat auf weitgehende Ablehnung. „ Verhandlungen“ favorisiert hingegen der imperiale Faktor, der aus Kosova dauerhaft ein Protektorat, mit der EU als neuem direktem Herren machen will. Das Volk jedoch will Unabhängigkeit und Freiheit, wozu auch die soziale Selbstbestimmung gehört. Jede Form von Fremdbestimmung wird abgelehnt. In Kosova soll weder das alte serbische Kolonialjoch, noch der moderne Kolonialismus großer imperialer Staaten Bestand haben. Gegen die Kosova schädigenden Verhandlungen in Wien, demonstrierten in Prishtina am Montag den 24. Juli ab 12 Uhr Mittags viele Menschen auf dem Skanderbeu Platz. Während der Kundgebung sprachen Albin Kurti, Adem Demaci, Emrush Xhemajli,Smajl Latifi ,der Abgeordnete Xhevat Bislami von der PDK, sowie Xhavid Jashari von einem UCK-Veteranenverband.


Demaci : „ Wir haben nichts gegen Minderheiten“

Während seiner viel umjubelten Rede erklärte das Symbol des albanischen Widerstandes in Kosova, Adem Demaci: „ Keiner von uns hegt negative Absichten gegen die in Kosova lebenden nationalen Minderheiten. Wir klagen nur das Recht auf nationale Selbstbestimmung ein, mit dem Ziel ein unabhängiges Kosova für alle seine Bürger zu erreichen.“ Demaci sagte dass dieses Ziel nicht durch „Verhandlungen“ mit dem serbischen Staat zu erreichen sei, sondern nur durch den Kampf des Volkes um Souveränität. Demaci erläuterte, dass dieser Kampf auf antifaschistischer Grundlage, in der Tradition der LNC, die in Kosova den Kampf gegen den Faschismus in den vierziger Jahren leitete geführt werden müsse. Demaci sprach davon, „ dass Opfer gebracht wurden für die Unabhängigkeit Kosovas, die jetzt durch die Verhandlungen bedroht sind. Wir sind bereit weitere Opfer für die Unabhängigkeit zu bringen.“ In seiner immer wieder von -Demaci, Demaci- Rufen unterbrochenen Rede griff Adem Demaci scharf die albanische politische Führung an, die dem Druck zu „Verhandlungen“ mit Serbien nachgegeben habe obwohl es mit Serbien erst nach der Akzeptanz der Unabhängigkeit Kosovas Grund zu Verhandlungen gibt.


LPK-Vorsitzender greift die albanische Delegation an

Der Vorsitzende der LPK Emrush Xhemajli griff die albanische Verhandlungsgruppe in Wien hart an. Xhemajli sagte: „ Die Delegation befindet sich im Gegensatz zum Willen des Volkes.“ Xhemajli meinte, dass die Delegation kein Recht dazu habe den Willen des Volkes zu verhandeln, um auf einen Kompromiß mit Serbien, sowie mit bestimmten imperialen Staaten zu orientieren. Der Vorsitzende der LKCK Smajl Latifi, erklärte: „ Das Ganze ( die Verhandlungen) sind ein schlagendes Beispiel für die Tatsache, in welcher Hand sich Kosova heute befindet.“ Der Sprecher der LPV Albin Kurti, erläuterte auf der Kundgebung: „ Die reden in Wien letztendlich nur haltloses Zeug bestimmte Kräfte werden immer wieder Argumente finden um unserem Volk das Selbstbestimmungsrecht zu verweigern.“


Xhevat Bislimi nennt die Delegation „Usurpatoren“

Der Abgeordnete der PDK Xhevat Bislimi; erklärte: „Der Wille des Volkes wird durch die Vereinigte Delegation negiert und usurpiert“ Damit kritisierte Bislimi, ziemlich offen die Teilnahme seines Parteivorsitzenden Hashim Thaci, an der Delegation in Wien. Der Sprecher des UCK Veteranenverbandes Xhavid Jashari meinte: „ Die Unabhängigkeit kann und darf nicht verhandelt werden. Das Recht auf Selbstbestimmung ist das Recht des Volkes in Kosova.“ Während der Kundgebung kam es diesmal zu keinerlei Gewaltakten der Kolonialpolizei SHPK.

Übersetzung: LNC= Nationale Befreiungsbewegung LPK= Volksbewegung Kosovas LPV= Bewgung für Selbstbestimmung LKCK= Nationale Bewegung zur Befreiung Kosovas PDK= Demokratische Partei Kosovas

 


Dokumentation: Artikel aus MEKULIpress zur Demonstration in albanischer Sprache

Derisa në Vjenë të Austrisë po mbahej takimi i nivelit të lartë për statusin e Kosovës, ndërmjet zyrtarëve të Prishtinës dhe Beogradit, në Prishtinë qindra qytetarë protestuan kundër këtij takimi, duke konstatuar, se me Serbinë nuk ka se çka bisedohet më, “sepse ajo na vrau dhe më pas na i vodhi kufomat për t'i zhdukur gjurmët” kështu u tha mes tjerash sot..

Lëvizja Vetëvendosje me shoqatat e dala nga lufta, me partitë LPK-në e LKÇK-në, dhe disa qindra ithtarë të tyre kanë protestuar sot në sheshin Skënderbeu, para dyrve të qeverisë së Kosovës, në kërkim të të drejtës së populit shqiptarë për vetëvendosje duke kundërshtuar pjesëmarrjen në negociata. Shumica e folësve kanë drejtuar kritika nga më të ndryshmet për institucionet e Kosovës, krerët e shtetit dhe pjesëmarrësit tjerë në delegacionin për bisedime në Vjenë. Adem Demaçi ndërsa, i ka bërë një apoteozë luftës së fundit në Kosovë, UÇK-së, atë e ka quajtur vazhdimësi të Luftës Nacional Çlirimtare. LNÇ-ja është emërtimi i grupeve që luftonin të bashkuara rreth të majtës, përkatësisht partive komuniste. Ai tha se bashkëqsia ndërkombëtare nuk duhet ta sjellë popullin shqiptarë në pozita të padëshiruara sepse "jemi të gatshëm për sakrifica". Ai më pas ka elaboruar pikëpamjet politike të tija, duke thënë se në Kosovë nuk ka ndjenjë kundër pakicave dhe asfarë lufte, duke përkujtuar se edhe gjatë luftës së fundit, ajo ishte e drejtuar "kundër çetnikëve". Ai u bëri thirrje shteteve perëndimore që të mos i shpërblejnë ata që shtypen, bënë masakra dhe dhunë të vazhdueshme ndaj shqiptarëve me territore, në emër të decentralizimit dhe trashëgimisë kulkurore. "Nuk mund t'u falen komuna e territore, rreth kishave, sepse këto do të nxisin gjakderdhje të reja", tha ai. Demaçi është ankuar se bashkësia ndërkombëtare gjatë gjithë historisë po bën eksperimente vetëm me shqiptarët. "Ky popull e do lirinë, sovranitetin", tha ndër të tjera Demaçi, i cili për Beogradin tha se është çerdhe e prodhimit të terrorizmit, edhe për Irakun dhe vendet tjera të konfliktit në botë. Emrush Xhemajli, deputet i LPK-së dhe kryetar i kësja partie, ka kritikuar ashpër institucionet për shkuarjen e tyre në negociata, duke vlerësuar se takimi po mbahet në kundërshtim me rezolutën e miratuar nga Kuvendi i Kosovës në fund të vitit të kaluar, për njohjen e vullnetit të popullit për vetëvendosje. Ai akuzoi se asnjëri nga anëtarët e Ekipit Negociator nuk raporton për negociatat në Kuvend, por këtë e bënë secili në partinë e vet. Ai e ka përmbyllur fjalimin e tij me thirrjet, "Jo kolonizmit modern', "Jo negociata". Ismajl Latifi, kryetar i LKÇK-së, akuzoi ekipin, se në Vjenë ka shkuar të diskutojë për statusin me "armiqtë e Kosovës". "Nuk duam ta negociojmë të drejtën për liri e vetëvendosje", tha ai. Latifi Vjenën e quajti, shembull të tjetërsimit të kaluarës tonë, të historisë e të kulturës". "Negociatorët e lirisë janë vetëmohuesit e saj", tha ai. Albin Kurti, udhëheqës i Lëvizjes Vetëvendosje, tha se Kosova po palestinizohet e bosnizohet. Sipas Kurtit, negociatat po mbahen për rrudhjen e territorit të Kosovës, tashmë të rrudhur sa herë, ndërsa ka rikujtuar se dikur populli shqiptar shtrihej deri në Nish. Ai tha se në mesin e anëtarëve të Ekipit negociator, ka që po na gënjejnë qe 17 vjet dhe të tjerë qe shtatë vjet, të parët me kërkesën për njohjen formale të pavarësisë dhe të dytët se po presin njohjen zyrtare. Ai tha se qeveria e Kosovës është vetëm një departament i UNMIK-ut. Ai tha se shembull i qeverisjes pa pushtet janë, ministri i Energjisë dhe Minierave, Ethem Çeku, që nuk kontrollon as KEK-un as Trepçën dhe ministri i Transportit dhe Telekomunikacionit, Qemajl Ahmeti, që nuk i kontrollon as hekurudhat, as aeroportin dhe as postën, ata janë aty që të punësojnë vetëm familjarët e tyre, tha ai. "Politikanët nuk guxojnë kurrë të shkojnë në negociata pa ushtri. Ata po e lusin Serbinë të na jep pavarësinë, ndërsa prani ndërkombëtare është maskim i kësaj lutje", tha Kurit. Deri tash thanë se po negociojnë vetëm çështje teknike, e për negociatorët çështja e territorit është teknike. Ai tha se me decentralizimin po tentohet të krijohet një republikë serbe. Ai tha se kishat dhe manastiret nuk janë serbe, ndërsa negociatorët tanë kanë pranuar t'i quajnë ashtu dhe të krijojnë territore të paprekshme pranë tyre, duke mos lejuar as gërmime arkeologjike dhe kështu të mundësojnë falsifikimin e historisë. "Dhe kështu po pretendohet të bindet bota, se art, kulturë dhe histori kanë krijar serbët, ndërsa ne po vihemi në pozita të ardhacakëve", tha ndër të tjera Kurti. Edhe deputetët Gjergj Dedaj, i PLK-së, Xhevat Bislimi i PDK-së, kanë kundërshtuar negociatat e Vjenës, ndërsa nga Kuvendi kanë kërkuar të mblidhet për ta shpallur Kosovën të pavarur dhe sovrane. Protestët i ishin bashkangjitur edhe shoqatat e personave të pagjetur, të cilët thanë se nuk e kanë harruar për as një çast as fatin e ardhshëm të Kosovës, pavarësisht dhembjes dhe kërkimit të pandërprerë të të afërmve ë zhdukur. Ata thanë se deri më tash kanë siguruar vetëm dy adresa, atë se kush janë kriminelët dhe ku fshihen ata, por jo edhe ku i kanë të afërmit e tyre. Protesta ka filluar me thirrjet UÇK, Vetëvendosje dhe po me ato ëhstë mbyllur pas dy orësh, ndërsa ka pasur edhe thirrje për rrëzimin e qeverisë. Organizatorët kanë paralajmëruar se do të vazhdojnë me protestim edhe në të ardhmen

Protesta u mbajt përpara ndërtesës së Kuvendit dhe të qeverisë së Kosovës ndërsa derisa fytyrat publike mbanin fjalim përpara qytetarëve të pakënaqur me bisedimet në Vjenë s’ndaleshin dot brohoritjet si: “UÇK - UÇK, VETËVENDOSJE!, Demaçi – Demaçi, etj…”

Për MEKULIpress

Vedat Xhymshiti,

Prishtinë, 24 korrik ‘06