Aktuelles aus Prishtinë (Pristina), Mitrovica, Prizren, Prizeren, Pejë, Pec - Historisches zu Kosova und UCK
03:30
25.10.2020

Vor einigen Jahren wurde die bekannte Stahlröhrenfabrik Tubave të Çelikut in Ferizaj privatisiert. Durch die Privatisierung verloren 900 Arbeiter und Arbeiterinnen ihre Arbeitsplätze. Gesetzlich steht den Arbeitern eine Entschädigung von 20%, des Verkaufserlöses zu. Bis zum heutigen Tag gab es aber keinerlei Zahlungen. Vor 30 Tagen versprach die Regierung Thaci, nach einer Protestaktion der Arbeiter den Betrag zu bezahlen. Die Frist ist

nun ergebnislos verstrichen.. Das Versprechen gab Hashim Thaci persönlich im Streikzelt der Arbeiter vor dem Parlament ab. Es scheint aber wieder nur ein leeres Versprechen gewesen zu sein.Die Privatisierungsagentur AKP gegen die ArbeiterrechteInteressant ist eine Erklärung der kosovarischen Privatisierungsagentur AKP zu den gerechtfertigten Forderungen der Arbeiter. In der Erklärung heißt es: „So einfach kann die Privatisierungsagentur die Forderungen der Arbeiter nicht erfüllen.Wir benötigen dazu drei JA Stimmen von fünf Direktoren. Zudem die Unterstützung der zwei internationalen Direktoren. Wir haben Schwierigkeiten den Prozess abzuschließen.“. Ergo die Direktion weigert sich die Forderungen der Arbeiter zu erfüllen. Der Vorgang zeigt auch die koloniale Struktur Kosovas. Ohne Unterstützung von zwei internationalen Direktoren geht gar nichts. Die AKP handelt völlig rechtswidrig. Die Direktoren sind nur dazu da, Arbeiterrechte zu negieren. Gefordert werden muss, die sofortige Auflösung der AKP. Sofort müssen die Arbeiter aus Ferizaj ihr Geld erhalten. Der Privatisierungsprozess muss gestoppt und rückgängig gemacht werden. Ali Azemi Vorsitzender der Gewerkschaft der Stahlarbeiter aus Ferizaj sagte: „ Uns interessieren nicht die internen Probleme der AKP, wir fordern unser Geld.“ Die Regierung schweigt zu dem gesamten Vorgang und sie schweigt zu ihren eigenen Versprechungen.Dokumentation aus http://gazetajnk.com/?cid=1%2C979%2C8090Ka Kaluar Afati – Ish-punëtorët Nuk Marrin PagatNdonëse kanë kaluar 30 ditë nga vendimi i Kuvendit të Kosovës që obligonte Qeverinë dhe Agjencinë Kosovare të Privatizimit për të paguar 50 përqindëshin e shumë së përgjithshme të borxhit ndaj ish-punëtorëve të Fabrikës së Tubave në Ferizaj, pagesat akoma nuk janë bërë.

Rreth një muaj më parë, kur ish- punëtorët e Fabrikës së Tubave të Çelikut hynë në grevë shkaku i mospagesës së mjeteve të tyre, kryeministri Hashim Thaçi i vizitonte dy herë në ditë në tendën që ata kishin ngritur para ndërtesës së Qeverisë. 

“Jam me ju, e kam nxjerrë vendimin e Qeverisë, nesër prej Kuvendit të Kosovës pritet që krejt partitë politike aty me votu, edhe me shti në rend ditës, mundësisht me u majtë seanca nesër pasdite, ose më së largu të martën, edhe me u përmbyllë një herë e përgjithmonë kjo punë”, thoshte kryeministri Thaçi më 16 mars para ish-punëtorëve. 

“Nuk kemi nevojë me nejtë këtu, është torturë për ju, është padrejtësi ndaj jush, ndaj familjeve tuaja, ndaj të gjithëve. Jam i vendosur me kry sa më shpejt që është e mundur”. 

Tri ditë pas, më 19 mars, me propozimin e Qeverisë Kuvendi i Kosovës mbajti seancë ku mori vendim përmes të cilit obligoheshin Qeveria e Kosovës dhe Agjencia Kosovare e Privatizimit, që brenda 30 ditësh të paguanin ish-punëtorët me 50 për qind të shumës së përgjithshme. 

Kjo shumë është rreth 26 milion euro, mjete me të cilat do të paguhen rreth 900 ish-punëtorë të këtij gjiganti ekonomik.  

Ish -punëtorët kërkojnë që t’u kompensohen pagat për kohën kur janë larguar me dhunë nga puna gjatë regjimit serb 1989-1999. 

Por as AKP-ja dhe as Qeveria nuk kanë kompensuar punëtorët edhe përkundër vendimit të fundit të Kuvendit dhe vendimit të Gjykatës Kushtetuese të vitit 2010 që i obligon  këto dy institucione të ndajnë rreth 26 milionë euro për punëtorët. 


Fabrika e Tubave

AKP: “Nuk kemi bord funksional për t’u kryer pagesat”

Agjencia Kosovare e Privatizimit, moskryerjen e obligimit për t’i bërë pagesat ndaj ish-punëtorëve të Fabrikës së Tubave në Ferizaj e arsyeton me moskompletim të Bordit të Drejtorëve të këtij institucioni, ndonëse thotë se e kanë në dispozicion për shpërndarje fondin e mjeteve financiare.  

“Sipas nenit 14.7 në lidhje me nenin 15.2.7 të Ligjit për AKP-në, për të gjitha vendimet mbi pagesat të cilat duhet të bëhen nga të ardhurat që rezultojnë nga procesi i shitjeve me privatizim apo likuidim, decidivisht kërkohet vota pozitive e tre drejtorëve ndërkombëtarë në Bord”, thuhet në letërpërgjigjen që AKP-ja ia ka dërguar Kuvendit të Kosovës më 15 prill 2014. 

Bordi i AKP-së, i cili emërohet nga Kuvendi i Kosovës, tashti funksionon në përbërje të pesë drejtorëve, dy prej të cilëve janë ndërkombëtarë. 

“Rrjedhimisht, vështirësitë e lartcekura organizative janë paraqitur si pengesa për realizimin e mëtutjeshëm të procedurës së likuidimit dhe shpërndarjen e fondeve për këtë ndërmarrje shoqërore dhe për një numër të ndërmarrjeve tjera shoqërore”, thotë Ylli Kaloshi, zëdhënësi i AKP-së. 

Kaloshi shpjegon  se Agjencia në letërpërgjigjen që i ka dërguar Kuvendit, e ka konsideruar nevojë urgjente kompletimin e Bordit të Drejtorëve me anëtarët përkatës të tij, në mënyrë që AKP-ja të jetë në gjendje të ushtrojë funksionet e saja ligjore.

“Këtu përfshihet edhe trajtimi adekuat dhe në përputhje të plotë me ligjin aktual, të kërkesës kreditore të ish-punëtorëve të ndërmarrjes shoqërore IMK Fabrika e Tubave në Ferizaj dhe të vendimit të Kuvendit të Republikës së Kosovës të datës 19 mars 2014”, vazhdon Kaloshi. 

Por Ali Azemit, kryetarit të Sindikatës së Punëtorëve të Fabrikës së Tubave në Ferizaj nuk i intereson se a ka AKP-ja bord ose jo.

“Ne dimë se afati ka kaluar dhe ne i duam paret tona, për të cilat të drejtë na ka dhënë edhe Gjykata Kushtetuese e Kosovës”, i tha gazetës Azemi.

Zyra e kryeministrit Thaçi, akoma nuk ka dhënë asnjë koment rreth kësaj çështjeje.