Aktuelles aus Prishtinë (Pristina), Mitrovica, Prizren, Prizeren, Pejë, Pec - Historisches zu Kosova und UCK
19:00
08.06.2023

Am 16 Mai führte die „ Bewegung für Selbstbestimmung“ ( VV) eine Aktion gegen das Autobahnprojekt Prishtinë – Hani i Elezit. durch . Die hohen Kosten von 600 Millionen Euro stellen eine Provokation für das ärmste Volk in Europa dar. Das Projekt ist laut VV unvereinbar mit der wirtschaftlichen Lag des Landes. Der Aktivist Kreshnik Ahmeti erklärte: „ Jetzt werden 600 Millionen für Asphalt ausgegeben. Die

andere Autobahn kostete 1. Milliarde Euro. Es wäre sinnvoller in die Entwicklung von Industrie und Landwirtschaft zu investieren. Wir sollten uns bemühen die eigene Produktion zu entwickeln und die Abhängigkeit vom Import zu verringern. Die Autobahnen drücken aber das Gegenteil aus.“ Weiter kritisierte Ahmeti hohe Regierungsleute welche sich an solchen Projekten bereichern. Außerdem die hohen Profite für das Konsortium Bechtel & Enka. In der Tat, in Kosova kostet der Kilometer Autobahn wesentlich mehr als in Deutschland. Kosova wird zunehmend zu einem Land des Asphalts und des Transports. Daneben leben die Menschen in tiefer Armut.


Dokumentation Erklärung von VV


600 milion euro të popullit më të varfër në Evropë, shkojnë në asfalt

Sot, Lëvizja VETËVENDOSJE! organizoi aksion simbolik në vendin ku po punohet për ndërtimin e autostradës Prishtinë – Hani i Elezit. Çmimi shumë i lartë i kësaj autostrade, sikurse edhe i autostradës së kaluar, është në shpërputhje me gjendjen ekonomike të popullit të Kosovës.

Aktivisti Kreshnik Ahmeti, në prononcimin e tij gjatë këtij aksioni, ndër të tjera tha: “600 milion eurot e këtij projekti dhe rreth 1 miliardë eurot e harxhuara në projektin e kaluar, Kosova do të kishte mundur t’i investonte në industri e bujqësi, ta shtonte prodhimin dhe eksportin, e ta ulte papunësinë e varësinë nga importi. E pastaj, me një ekonomi prodhuese e popull të punësuar, projektet e infrastrukturës rrugore do të bëheshin domosdoshmëri, do të realizoheshin financiarisht më lehtë dhe do të ishin fitimprurëse për të gjithë, e jo vetëm për zyrtarët e konsocriumit Qeveri – Bechtel Enka.”

_MG_0932