Aktuelles aus Prishtinë (Pristina), Mitrovica, Prizren, Prizeren, Pejë, Pec - Historisches zu Kosova und UCK
04:39
16.07.2020

Programi i LVV-së (Lëvizja Vetvendosje) si një alternativë qeverisëse në Kosovë është një program borxhez i demokracisë së majte reformiste. Shumë kërkesa individuale janë në intereë të masës së gjërë. Bëhët thirrjë për një tatim të fortë progresiv, zbatimin e të drejtave të punëtorëve si p.sh. një pagë minimale, mbrojtje nga ndërprerja arbitrare e punës si dhe të

drejta sindikale.

Privatizimi i ndërmarrjeve të rëndësishme publike kundërshtohet. LVV është kundër privatizimit të PTK-së dhe Trepçës.

LVV si parti e vetme ka kërkesa të rëndësishme sociale, si psh. kërkon një sistem shëndetësor falas si dhe shkollim falas. Kështu LVV është një pikë e rendëishme referuese për punëtoret dhe të varfërit. LVV në programin e saj vendosmërisht është edhe kundër racizimit, ku në programin e saj refuzohet çdo lloj racizmi, e veçanërisht kundër romëve dhe egjiptaseve. Në Program poashtu nuk mund të gjesh dot asnjë pozicion nacionalist kundër serbëve të thjeshtë. Këto pozicione e dallojnë LVV-në pozitivisht nga partitë e tjera në Kosove.

Megjithatë, LVV nuke e definon vetën si një alterativë e majtë, si një parti e punës. Në LVV gjen gjithashtu edhe rryma të forta borgjeze. LVV dëshiron thjeshtë një “Republikë të Kosovës”. pa korrupsion dhe një anëtare e NATO-së dhe BE-së. Programi i LVV-së duket si një përzierje e kërkesave të sakta individuale-sociale dhe pozicioneve borgjeze. Në asnjë pjesë të programit nuk gjen dot se në Kosovë dhe Shqipëri duhet tejkaluar kapitalizimi.

Kërkesën për “Vetëvendosje kombëtare” duhet ta mbështesë një revolucionar por njëherësh të vëhët në pah se baskimi i kombit shqiptar është çështje (pyetje) klasash.

Masat e gjëra do të luftojnë për një bashkim të kombit nësë krahas saj në Kosovë dhe Shqipëri të ndodhë një revolucion social. Bëhët fjalë për forcimin e pozicioneve progresive dhe të majta si dhe prapësimin e forcave borgjeze brenda LVV-së.

Pra, LVV duhet të votohet më 3 Nëntor kurse sektor të rëndësishëm të klasës punëtore duhet ta shtyejnë LVV-në drejt së majtës. Pyetja se sa shumë do të shkoj drejt së majtës LVV është një pyetje ndërkombetare. Vetëm kur lëvizja serbe e punëtorevë të shkëputët nga nacionalizimi serb. mund të tejkalohet lidhja e masave të gjëra nga NATO-ja imperialiste. Në Kosovë ende dominojnë kujtimet e krimeve të luftës të kryera na serbet. Këtë traumë deri më sot është duke e shfrytëzuar NATO-ja.