Aktuelles aus Prishtinë (Pristina), Mitrovica, Prizren, Prizeren, Pejë, Pec - Historisches zu Kosova und UCK
04:17
26.10.2020

Veranstaltung  Der Kampf der Arbeiter und Arbeiterinnen in Kosova gegen Privatisierung und Ausbeutung. Referent Osman Osmani UNIA- Gewerkschaftssekretär für Migration aus der Schweiz. Sozialpolitisches Komiteemitglied der „Bewegung für Selbstbestimmung“ ( VV) in Kosova, Moderation Max Brym Freier Journalist  Veranstaltung Samstag 22 März Beginn 15

Uhr Eine Welt Haus München Schwantahlerstr.  U 4 U5 Haltestelle Theresienwiese

 

 

Debatte - Wie kann die soziale Lage auf dem Balkan und Kosova geändert werden ?

 Sozialpolitische Lösungen für den Balkan- Podiomsdiskussion Beginn 18 Uhr Teilnehmer Osman Osmani UNIA Schweiz, Max Brym Freier Journalist, Vertreter des AK Gewerkschaften an der Universität- Angefragt Gewerkschafter aus Bosnien Vertreterin des SDS -Moderation Rainer Sanders

 

Vorläufige Unterstützer „Akademie Gegenwind“ AK Gewerkschaften, SDS , SAV, RIO, Beate Jenkner Bezirksrätiin „Die Linke“ Oberbayern, Agron Sadiku „Bewegung für Selbstbestimmung“ München ,Wilhelm Kling Verdi Senioren- Ernst Tuppen GdeD ( ehemaliger Personalrat Mühldorf ) Rainer Sanders ( ehemaliger IG- Metall Betriebsrat Siemens) Florian Pollok Stadtratskandidat der Linken München, Gustav Schwab, Vertrauensmann ver.di bei der Telekom , Shota TV München, J Reitz Verdi Vertrauensmann bei der TelecomTakim dhe diskutim ekspertësh: “ Lufta e punëtorëve dhe punëtoreve në Kosovë kundër privatizimit dhe shfrytëzimit” Debat – “Si mund të ndryshohet gjendja sociale në Ballkan dhe Kosovë”.

Kosova vlerësohet si shteti më i varfër në Europë. Aktualisht papunësia arrin lartësinë e 45 %, kurse procesi neoliberal i privatizimit ka kushtuar me humbje të 75 mijë të vendeve të punës. Në anën tjetër ka një process të riaktizivizimit të punëtorëve dhe sindikatave. Sindikata e PTK-se (Posta dhe Telekomi Kosovës) me kërcënimet e saja për grevë, në mënyrë të konsiderueshme ndikoj në dështimin e privatizimit të kësaj ndërmarrje. Gjithnjë e më shumë sindikalist po kërkojnë një politikë më aktive të sindikatave në Kosovë. Ky vend nuk njeh sigurimet shëndetësore dhe asnjë ndihmë për të papunët. Edhe punëtorët në KEK po angazhohen me shumicë kundër privatizimit të kësaj ndërmarrje. Në Kosovë është bërë e zakonshem largimi apo arrestimi i sindikalistëve kokëfortë, kjo e fundit ndodhi në rastin e Ferronikelit në Drenas dhe me rastin e privatizimit të aeroportit të Prishtinës.

Aktivistët sindikal në Kosovë kanë nevojë për solidaritet ndërkombëtar dhe ndihmë.

Takim – E shtunë më 22 Mars, ora 15. : “Lufta e punëtorëve dhe punëtoreve në Kosovë kundër privatizimit dhe shfrytëzimit”.

Referent: Osman Osmani – Sekretar gjeneral i UNIA-s për migracion në Zvicërr, anëtar i komitetit politik-social të “Lëvizjës Vetvendosje” (VV) në Kosovë. Moderator: Max Brym- gazetar i lirë.

“Zgjidhje sociopolitike për Ballkanin” – Diskutim ekspertësh Fillimi: Ora 18. Pjesëmarrës: Osman Osmani – Zvicërr; Max Brym – Gazetar i lirë; Përfaqësues të Sindikatës AK pranë Universitetit, të ftuar pa konfirmim: Sindikalist nga Bosnja – zëdhënëse e SDS-it; Moderator: Rainer Sanders.

Përkrahësit paraprak: “Akademie Gegendëind”; Sindikatat e AK-se; SDS; SAV; Beate Jekner – asambleiste e Qarkut në Oberbayern nga rradhët e “Die Linke”; Agron Zogaj – “Lëvizja Vetvendosje” në Mynih; Wilhelm Kling – senior në Verdi; Ernst Tuppen DdeD (ish këshilli personal në Myhldorf); Rainer Sanders (ish anëtar Këshillit të IG-Metall Siemens); Florian Pollok – Kandidat për këshillin e qytetit të Mynihut nga rradhët e “Die Linke”. Gustav Schwab, Vertrauensmann ver.di bei der Telekom , Shota TV München Përkrahës të tjerë të lajmërohen në J.Reitz Verdi

Ngjarja: të shtunën më 22 Mars – Fillimi në ora 15 në objektin e “Eine Welt Haus München” Schwantahlerstr. U 4 U5 Haltestelle Theresienwiese