Aktuelles aus Prishtinë (Pristina), Mitrovica, Prizren, Prizeren, Pejë, Pec - Historisches zu Kosova und UCK
19:37
08.06.2023
Der Menschenrechtsverein KMDLNJ erklärte nach den polizeilichen Übergriffen und Verhaftungen vom 23. August gegen Aktivisten der LPV: „In Kosova werden Menschen aus politischen Gründen verfolgt und verhaftet.“ Bekanntlich schlug die Polizei SHPK am 23. August brutal auf Aktivisten der LPV ein. Sie hatten gegen den Besuch des UN-Chefvermittlers Ahtisaari in Prishtina protestiert. Die LPV ( Bewegung für Selbstbestimmung) tritt für das Selbstbestimmungsrecht Kosovas ein und lehnt die Verhandlungen über den „Status Kosovas“ ab. Am Mittwoch den 23. August wurden 65 Anhänger der LPV verhaftet. Die Polizei malträtierte und folterte die Aktivisten nach den Festnahmen weiter. Anläßlich dieser Vorfälle will der Menschenrechtsverein KMDLNJ einen Bericht an Amnesty-International schicken. Zwischenzeitlich wurden 12 Aktivisten zu 20 Tagen Haft verurteilt, ihre Haft sitzen sie im Gefängnis Lypjan ab. Weitere 7 Gefangene warten noch auf Urteile, während einige zu 30 Tagen Hausarrest verurteilt wurden.

 

Dokumentation


Anbei in Albanisch eine kurze Information der LPV vom 27. August zu den Urteilen. Das zweite Dokument ist von der LPK ( Volksbewegung Kosovas). Scharf wendet sich der Vorsitzende der LPK Emrush Xhemajli gegen die „antidemokratischen Verfahren“ und gegen die „Polizeibrutalität“. Die LPK stellt die Frage „ in welchem Stadium sich Kosova befindet“. Grundsätzlich fordert die LPK das „Ende der politisch motivierten Verfolgung“ in Kosova.Tre aktivistët e arrestuar u dënuan me 30 ditë burg shtëpiak

Sunday, 27 August 2006

Përveç 12 aktivistëve të dënuar me nga 20 ditë burg, e të cilët po e vuajnë dënimin në burgun e Lypjanit, grupi i dytë i prej 7 aktivistëve u dërguan në Gjykatën Komunale dhe në atë për Kundërvajtje. Tre aktivistët e dërguar në Gjykatën për Kundërvajtje u lëshuan. Katër aktivistët tjerë të dërguar në Gjykatën Komunale u dënuan me nga 30 ditë burg shtëpiak.

Lëvizja VETËVENDOSJE!DHUNA POLICORE FLET VETVETIU SE KU ËSHTË KOSOVA!

Prishtinë, 24 gusht 2006 - Dje, përsëri në Kosovë, u përsëritën veprimet e turpshme të SHPK-së duke arrestuar e rrahur veprimtarët e Lëvizjes Vetëvendosje!. Këta të fundit ishin në detyrën e vetë duke punuar për ndaljen e fatkeqësive që po i përgatiten Kosovës.

LPK i konsideron këto arrestime të padrejta, ndërsa rrahjet akte brutale të kundërligjshme që krijojnë një imazh të

urpshëm për vendin dhe kërkon ndërprerjen e menjëhershëm të paraburgimit dhe të procedurave gjyqësore absurde.

Fatkeqësisht vendi vazhdon të ketë arrestime, procese politike gjyqësore, të burgosur politikë. Ka nga veprimtarët e Vetëvendosjes! që kësaj radhe burgosen për të katërmbëdhjetën herë. Marrë së  bashku dënimet dhe maltretimet janë me kohëzgjatje që tashmë nuk mund të quhet e shkurtër. Dhe një vend që ka të burgosur politikë nuk është i lirë dhe demokratik. Ky është standard universal. Dhe fatkeqësisht vendi ynë është i tillë, pa liri dhe pa demokraci. Varfëria e skajshme, papunësia, paperspektiva, stagnimi në zhvillim tashmë po shoqërohen nga paligjshmëria,

arbitrariteti dhe politika e bazuar në forcë e dhunë.

Kryetari i LPK-së

Emrush Xhemajli