Aktuelles aus Prishtinë (Pristina), Mitrovica, Prizren, Prizeren, Pejë, Pec - Historisches zu Kosova und UCK
12:45
20.03.2023
Das Leitungsmitglied der „Internationalen Krisengruppe (ICG) James Lyon erklärte anläßlich eines Forums in Washington am 25 Juni: „ Belgrad hat Kosova praktisch geteilt“. Lyon machte in seinen Ausführungen deutlich wie die serbische Regierung „entschlossen“, die von der serbischen Minderheit bewohnten Gebiete verwaltet. Dabei werden die serbischen Gemeinden mit „materieller Hilfe“ ausgestattet.

Lyon sieht gerade im Moment eine serbische Propaganda am Werk, „ die einige Elemente der Ideologie der Milosevic Periode rehabilitiert“. Die serbische Regierung hat es „nach guter Vorbereitung in der Hand Kosova sofort zu teilen“ meinte Lyon in seiner Rede. Weiter legte der Redner dar wie in den serbischen Enklaven eine Belgrader Parallelstruktur existiert. Als Beispiele erwähnte Lyon den Norden von Mitrovica,Zvecani Zubin Potok und andere Gebiete. Der Referent führte aus: „ In diesen Gemeinden kommt der Strom aus Serbien, die gesamte Verwaltung, die Bildung, die Gerichte und die Polizei werden aus Belgrad gesteuert und bezahlt.“

 

LAJMET - 08:35/25.06.06 - GNK:
Kosova eshte praktikisht e ndare


Kreu i degës së Grupit Ndërkombëtar të Krizave në Serbi, James Lyon thotë se qeveria e Beogradit duket se ka si synim ndarjen e Kosovës. Lyon i bëri komentet e tij dje në një forum në Washington. Duke folur në Washington, Lyon tha se qeveria serbe ka vendosur të ndjekë linjën e ndarjes së zonave të banuara nga serbë nga ato të banuara nga shqiptarë në Kosovë. Një gjë e tillë është e dukshme, tha ai po të vësh re shtimin e materialeve propagandistike në median shtetërore dhe rehabilitimin e disa ideologëve të kohës së Millosheviçit.

Qeveria serbe ka bërë aq shumë përgatitje saqë po të ishte në dorën e tyre, do të ishin në gjendje ta realizonin ndarjen e Kosovës menjëherë.

Meqë bëhet fjalë për një zonë kryesisht të banuar nga serbë, pranë Serbisë, zoti Lyon thonë se praktikisht ndarja është realizuar.Gjithë infrastrukturës telefonike i është ndërruar drejtimi nga enklavat dhe nga veriu, Mitrovica e Veriut, Zveçani, Zubin Potoku dhe zonat përreth. Po ashtu edhe infrastrukturës së energjisë elektrike. Siç jemi të gjithë në dijeni, infrastruktura administrative, arsimore, gjyqësore dhe policore varen nga Beogradi.