Aktuelles aus Prishtinë (Pristina), Mitrovica, Prizren, Prizeren, Pejë, Pec - Historisches zu Kosova und UCK
17:51
08.06.2023

Liebe Leser und Leserinnen vom 26. August bis 14. September befinden sich die meisten Redakteure in Urlaub. Aus diesem Grund bleibt die Küche, spricht die aktuelle Berichterstattung weit gehend kalt. Ab 14. September wird die Redaktion ihre Arbeit wieder vollständig aufnehmen. Um noch besser zu werden und unsere Berichterstattung zu erweitern benötigen wir jedoch weiterhin eure Hilfe. Aus

diesem Grund bitten wir alle zusammen die Redaktion zu unterstützen. Unten nochmals der Aufruf der Redaktion von Kosova- Aktuell

 

Viele Grüße Für die Redaktion Agron Sadiku

 

 

Abo Prämie für Kosova – Aktuell Urgjent Ndihmë Kosova-Aktuell -

von Redaktion am 20.08.2014

Alle Leser und Leserinnen von Kosova- Aktuell  erhalten für ein Abo von Kosova Aktuell ab sofort das Büchlein „Schuld ohne Schuld“ in Deutsch oder Albanisch- Abo unter dem angegebenen Link . Abonieren Sie Kosova Aktuell

http://www.kosova-aktuell.de/index.phpoption=com_users&view=registration

 

 

Die Redaktion von Kosova-Aktuell hat mit vielen Problemen zu kämpfen. Wir haben im deutschsprachigen Raum, aber auch in Kosova eine sehr hohe Leserzahl. Einige Redakteure von Kosova- Aktuell arbeiten jeden Tag mehrere Stunden unentgeltlich, um über die Ereignisse in Kosova zu berichten. Aber leider kostet Kosova-Aktuell viel Geld. Laufend haben wir Anwaltskosten um

diverse Klagen gegen unsere Zeitung abzuwehren. Wir haben Reisekosten und Kosten für einige Übersetzungen. Deshalb appellieren wir an dieser Stelle nochmals an unsere Leser und Leserinnen uns finanziell aber auch mit schriftlichen Beiträgen und Meinungen auf links pluralistischer Grundlage zu unterstützen. Wir haben beschlossen unsere Zeitung inhaltlich zu erweitern. Die Qualität von Kosova - Aktuell soll weiter gesteigert werden. Gegenwärtig wird an einer längeren Reportagen über den negativen Privatisierungsprozess in all seinen Facetten in Kosova gearbeitet. Dabei stützen wir uns auf viele Fakten und Untersuchungen, die die Metallarbeitergewerkschaft Kosovas unter der Leitung von Hasan Abazi erstellte. Die Autoren Max Brym und Deniz Faber erstellen gerade einen längeren Artikel zur Geschichte der jüdischen Gemeinde und der Juden in Kosova und Albanien. Gerade die gegenwärtige Konfliktlage im Nahen Osten macht es notwendig über die positive Geschichte der Beziehungen zwischen Albanern und Juden zu berichten. Nur in der Stadt Prizren gibt es ein muslimisches Minarett mit einem Davidstern. Elementar geht es uns darum die Quantität vor allem aber die Qualität von Kosova- Aktuell weiter zu verbessern. Dazu benötigen wir Abonnenten und Spenden. Weiterhin soll Kosova- Aktuell unseren Lesern und Leserinnen frei zugänglich sein. Dies ist aber nur möglich wenn andere Kosova- Aktuell finanziell unterstützen und für die Zeitung spenden.

 

Viele Grüße Redaktion von Kosova- Aktuell

 

Spenden an Kosova- Aktuell unter

 

Spenden für Kosova-Aktuell

 

Postbank München
BLZ 70110088
Konto 47158890 

IBAN: DE53701100883064382158

·        BIC: PBNKDEFF


Empfänger: Rainer Sanders 
Verwendungszweck: 'Kosova'

Textauszug Schuld ohne Schuld in AlbanischNjë jetë në Kosovë

von Agron Sadiku am 27.01.2014

 Një roman dhe një pasqyrë kronologjike lidhur me zhvillimet politike në Kosovë -Max Brym- Parathënie- Lexueses dhe lexuesit të nderuar fati i Albana Z. nga Kosova i paraqitet në formën e një romani të shkurtër. Kjo histori kosovare nuk është një trillim i thjeshtë. Mijëra femra jetojnë ashtu siç jetoi dhe po jeton sot Albana Z. Unë i njoh të

gjithë personazhet. Emrat e figurave që nxjerrin krye në roman vetëm sa janë ndërruar dhe derdhur në formë letrare. Faktet e dhëna ekonomike, si dhe

rreshtat për gjendjen sociale, mund të mbështeten me literaturë profesionale si dhe me të dhëna

statistikore. Unë jam përpjekur që të thyej shumë tabu të shoqërisë kosovare lidhur me nderin,

sjelljet dhe seksualitetin. Jeta në Kosovë është përshkruar në realitetin e saj mizor social dhe politik.

Rëndësi të veçantë i kam kushtuar formave speciale të shtypjes së femrave në Kosovë. Në shoqërinë

e këtushme femrat janë të prekura përgjithësisht më shpesh se meshkujt nga papunësia, dhuna

familjare dhe poshtërimi seksual. Në rast se femrat nuk do të kenë të drejta të barabarta dhe nuk do

të kuptohen si pjesë e shoqërisë në zhvillimet sociale, nuk do të ketë ndryshim vendimtar të

rrethanave. Personazhi im, Albana Z., është shembull i shtypjes dhe poshtërimit, mirëpo edhe

shembull i rebelimit dhe i së drejtës për identitetin e vet seksual dhe për liri shoqërore.

Max Brym

Albana është shtrirë në divanin e saj e zhytur në mendime. Ajo tani është 40 vjeçe dhe jeton në një

banesë tridhomëshe në Prishtinë. Janë shumë burra që ndjehen të tërhequr prej saj. Ajo është një

bjonde shtatselvi e rritur në një fshat afër Gjakovës. Shpesh e kujton fëmijërinë e saj. Ajo

dashuronte atëbotë bimësinë dhe faunën që rrethonte fshatin e saj. Kënaqej duke luajtur me kafsh

Albana është shtrirë në divanin e saj e zhytur në mendime. Ajo tani është 40 vjeçe dhe jeton në një

banesë tridhomëshe në Prishtinë. Janë shumë burra që ndjehen të tërhequr prej saj. Ajo është një

bjonde shtatselvi e rritur në një fshat afër Gjakovës. Shpesh e kujton fëmijërinë e saj. Ajo

dashuronte atëbotë bimësinë dhe faunën që rrethonte fshatin e saj. Kënaqej duke luajtur me kafshët

dhe bëhej pikë e vrer nëse do t’i ngordhte një mace apo një lepur. Nëna e saj ishte shumë e mirë, si

me të, si me të tjerët, vëllezërit e motrat. Në shkollë Albana binte në sy për nxënie të shpejtë. Në atë

kohë lexonte romane aventureske, por edhe shumë libra të popullarizuar historikë. Akoma s’i kishte

mbushur të gjashtëmbëdhjetat kur mësoi t’i donte romanet e përkthyera të francezit Balzak. Në vitet

nëntëdhjetë nisi të studionte gjermanistikën në sistemin e atëhershëm shkollor paralel.

Kishte probleme me babain e saj, Ademin, dhe me të vëllain, Agronin. Ajo vazhdimisht refuzonte të

martohej me burra që ia propozonin ata. Shpeshherë shkonte në Gjakovë për të përzgjedhur vetë

ndonjë burrë. I vëllai e ndiqte shpesh, mirëpo asnjëherë s’i ra dot në gjurmë. Albana gjithmonë

donte që vetë të vendoste se kë do të donte, ç’do të mësonte dhe ç’do të mendonte. Nëna i thoshte

shpesh: “Ti je kaq ndryshe nga unë, mirëpo bëj jetën tënde.” Me babain nuk diskutonte, rebelohej.

Vëllain, Agronin, nisi ta urrente si vajzë e re për shkak të përndjekjes dhe vëzhgimit të

vazhdueshëm. Ai donte të vendoste se çfarë i lejohej të bënte apo të mos bënte Albana. Çmenduria e

kontrollit shkonte aq larg sa e pyeste edhe se mos masturbonte. Natyrisht që ajo masturbonte, ashtu

si djemtë. Për meshkujt ishte gjithçka e lejueshme, për femrat, si duket, asgjë fare.Atëbotë u bë e rrezikshme vetëm kur rrugët u mbushën me çetnikë serbë. Qysh përpara vitit 1999

shumë vajza shqiptare u dhunuan prej tyre. Prandaj në vitet 90 Albana ndjehej kryesisht e lumtur

kur shoqërohej nga një burrë shqiptar, qoftë ky dhe vëllai i saj, Agroni.

Kur ishte afër nënës së saj të dashur, përherë ishte shumë e lumtur, ngase ajo s’çante kokën për

thashethemet e fqinjëve për jetën e pavarur të Albanës. Mirëpo më pas erdhi ajo ditë e mallkuar e

prillit 1999. Gjashtë çetnikë hynë me forcë në shtëpinë e tyre, morën Arionën 10-vjeçare, e

përdhunuan, dhe më së fundi e vranë. Pastaj e përdhunuan Albanën para syve të s’ëmës. Janë skena

që i rishfaqen për çdo natë nëpër ëndrra. “A do të mund të jem vallë ndonjëherë sërish normale?” –

pyet veten ajo. “Po, më duhet, kam një djalë 12 vjeç. Mirëpo unë po ua shes trupin tim të tjerëve që

të mund ta ushqej atë. Unë e dua atë ashtu si dhe mikun tim. Mirëpo që të dy më duhet t’i gënjej.

Nuk mund t’u them atyre se me ç’punë merrem në fakt. S’di se si, por më duhet të dal nga kjo

gjendje.” Dhe ndez edhe një cigare tjetër.

Në banesë

Makinat lëvizin, pothuajse me tërbim, përmes qendrës së Prishtinës. Banesa e Albanës gjendet në

një rrugë të emëruar sipas një politikani amerikan. Aty ajo ushtron zanatin e saj. Dritarja nga rruga

ka një errësim të lehtë. Është ora një pasdite.

Një burrë i bëshëm nga Britania qëndron afër krevati

 

 

Për të abonuar Kosova- Aktuell 60 , për teksti i plotë nëpërmjet internetit 10 Euro

 

Spenden für Kosova-Aktuell:

Spenden für Kosova-Aktuell:

Rainer Sanders Stichwort Kosova

Postbank München

KTN 3064382158

 BLZ: 70110088

IBAN: DE53701100883064382158

BIC: PBNKDEFF 

 

Max Brym


ISBN: 978-3-86870-473-0 
56 Seiten
Preis: 9.80 Euro

ReDiRoma Verlag