Aktuelles aus Prishtinë (Pristina), Mitrovica, Prizren, Prizeren, Pejë, Pec - Historisches zu Kosova und UCK
12:45
20.03.2023
deutsch-albanisch gjermanisht-shqip Herr Ahtisaari unterbreitete am gestrigen Freitag der Balkan-Kontaktgruppe in Wien, seinen Statusvorschlag für Kosova. Nach Presseberichten stieß der Plan auf Zustimmung bei den Vertretern Deutschlands,Italiens, Frankreichs, Großbritanniens und den USA. Russland hingegen meldete Widerspruch an und drohte mit einem Veto vor dem UNO- Sicherheitsrat. Trotz dem angekündigten „ Stillschweigen“ über den Inhalt des Diktats, sind die wesentlichen Elemente des imperialen Planes der Öffentlichkeit zugänglich gemacht worden.

Die Nachrichtenagentur „Reuters“ meldete: „ Kosovo soll eine überwachte Unabhängigkeit erhalten“. Ergo die Selbstbestimmung wird negiert und das Land weiter unter kolonialistische Herrschaft gestellt. Der Kolonialismus erhält nur eine neue verbale Maskerade. Der neue koloniale Herr ist die EU. Damit das Ganze nach etwas aussieht soll das von der durch die EU kommandierte Gebilde „Mitglied internationaler Institutionen“ werden dürfen. Der imperiale Plan ist extrem nationalistisch, er will die Teilung der Bevölkerung Kosovas in unterschiedliche Nationalitäten zementieren, sowie das Land zugunsten des serbischen Staates teilen. Dies kommt in folgenden Bestimmungen zum Ausdruck- „Die Minderheit der rund 100.000 Serben soll sich weitgehend selbst verwalten. Dazu gehört eine weitgehende Kontrolle der lokalen Polizeikräfte und das Recht, bestimmte direkte Bindungen an Serbien aufrecht zu erhalten. Serbien darf die serbischen Gebiete im Kosovo weiter finanziell unterstützen. Das Geld muss aber über die Regierung in Pristina an die Minderheit fließen. Die jahrhundertealten religiösen Stätten der serbischen Orthodoxie im Kosovo sollen Schutzzonen erhalten( Der Standard 2701.07).“Dadurch wird die serbische Staatlichkeit in Kosova legalisiert. Auf Rund 30% des Landes hat damit der serbische Staat direkten Einfluß. Das Diktat spricht mit keinem Wort von den Bürgern Kosovas. Im Gegenteil, die UNMIK teilte kontinuierlich die Bürger Kosovas in ihre“ethnischen Bestandteile“ auf. Damit sollten zwei Fliegen mit einer Klappe geschlagen werden:1. Das Selbstbestimmungsrecht Kosovas wurde so unterdrückt ( das Selbstbestimmungsrecht wird durch Plebiszite wahrgenommen) und 2. durch die nationale Spaltung der Bevölkerung, wurde ein wirklicher Dialog zwischen den Menschen über ihre gemeinsame demokratische und soziale Zukunft in einem souveränem Kosova blockiert. Der Nationalismus des serbischen Staates und der Staatengemeinschaft kommt auch in der Schaffung von „exterritorialen Schutzzonen“ für Einrichtungen der serbisch orthodoxen Kirche zum Ausdruck. Die alleinige Beanspruchung von Baudenkmälern und sakralen Einrichtungen durch die serbische Staatskirche ist nationalistisch. In Wahrheit gehört die Baukunst und die historischen Monumente allen Bürgern Kosovas. Sowohl den Serben, als auch den Albanern und den Roma. Natürlich muß es in einem souveränem Kosova Religionsfreiheit geben, dies hat allerdings nichts mit der Beanspruchung von großen Gebieten für die serbisch Orthodoxe Kirche gemeinn, von dehnen sich Albaner gefälligst fernzuhalten haben. Der geplante koloniale Status Kosovas wird in einer Meldung der Agentur Reuters deutlich zum Ausdruck gebracht, Reuters berichtet: „ Die weitere Entwicklung des Kosovos soll noch jahrelang von der Europäischen Union begleitet und überwacht werden. Unter anderem soll die EU eine eigene Polizei unterhalten. Zudem soll es einen internationalen Gesandten geben, der wie der Hohe Repräsentant in Bosnien-Herzegowina ein Veto gegen Gesetze einlegen und Beamte entlassen kann.“

Aufgaben

Keineswegs dürfen sich die Menschen in Kosova im Interesse ihrer Zukunft dem imperialem Diktat beugen. Die umsichgreifende Propaganda der privilegierten albanischen Kollaborateure für den Plan Ahtisaaris, ist sozialer und nationaler Verrat am Volk. Es geht darum jeglichen Kolonialismus, sowohl den alten serbischen, wie den „modernen“ zu bekämpfen. Dazu muß die Einheit der einfachen Menschen egal welcher Nationalität angestrebt werden. Der Kampf für ein demokratisches, souveränes und sozial gerechtes Kosova geht in eine entscheidende Phase

Dokumentation- Artike ausl "Standard"- http://derstandard.at/?url=/?id=2744605

Dazu ein Artikel aus dem Internetportal Lajm aus dem hervorgeht, dass im Paket Ahtisaaris auch die Stadt Mitrovica endgültig geteilt wird.

 

 Plani i Ahtisarit: Pavarsi e kushtezuar per shqiptaretdhe autonomi per serbet

 


 

Kryenegociatori ndërkombëtar për statusin e Kosovës Marti Ahtisari i paraqiti sot Grupit të Kontaktit propozimin e tij për statusin e ardhshëm të Kosovës.

 

 

Në propozimin e zotit Ahtisari, që ka mundur të sigurojë Zëri i Amerikës, bëhet e qartë se Kosova nuk duhet të qeveriset më bazuar në rezolutën 1244. Propozimit që paraqiti sot zoti Ahtisari, ende mund t’i bëhen ndryshime të fundit, por, ajo që mund të thuhet pasi lexon dokumentin, është se ai e çon qartazi Kosovën drejt pavarësisë. Mënyra, apo rruga që do të arrihet aty, mbetet ende për t’u parë.

 


Në rekomandime parashikohet që Kosova të mos qeveriset më nga Kombet e Bashkuara, nga rezoluta 12-44, e cila ruante parimin e sovranitetit dhe integritetit territorial të Jugosllavisë, një shtet që sot nuk ekziston më.

Procedura e statusit komplikohet më tej nga qëndrimi rus. Moska ka ngritur kundërshtime deri më sot, por qëndrimi përfundimtar i Kremlinit ende nuk dihet. Prandaj ka dalë edhe teza tjetër e zgjidhjes së statusit, sipas të cilës, pavarësia e Kosovës nuk do të njihej me një akt të vetëm në Këshillin e Sigurimit, por nga njohja prej vendeve të veçanta.

Dhe në dokumentin e zotit Ahtisari ka elementë të shumtë, tregues të funksionimit të Kosovës si një shtet i pavarur, siç është e drejta për të negociuar dhe nënshkruar marrëveshje ndërkombëtare, përfshi të drejtën për të kërkuar anëtarësi në organizata ndërkombëtare.

Propozimi jep kornizat e funksionimit të shtetit të ardhshëm të Kosovës, por në të njëjtën kohë ofron garanci të fuqishme për pakicat. Në propozim parashikohet që në Kosovë të vendoset një mision civil ndërkombëtar me kopetenca te gjera, që do të ketë të drejtën e vetos për vendime të qeverisë dhe të drejtën për të larguar zyrtarë që pengojnë zbatimin e marrëveshjes. Kompetenca të ngjashme me ato të Bosnjes.

Siguria do të garantohet nga prania ushtarake ndërkombëtare. Por Kosova do të ketë një agjensi të shërbimit të sigurisë, agjensi e shërbimit sekret, dhe një forcë të re të sigurisë, profesionale dhe jo-politike, me 2500 ushtarë aktivë dhe 800 rezervistë, të armatosur me armë të lehta.

Sipas dokumentit Trupat Mbrojtëse të Kosovës do të shpërbëhen dhe forca e re që do të formonte bërthamën e një ushtrie të ardhshme, në se mund të shprehemi kështu, do të jetë një forcë e stërvitur nga Natoja.

Sipas dokumentit, Kushtetuta e re e Kosovës do të duhet të bazohet në nenet e marrëveshjes. Çdo ndryshim kushtetues mund të bëhet vetëm më dy të tretat e votave të deputetëve, përfshi edhe dy të tretat e votave të deputetëve të pakicave.

Qytetarët e ish-Jugosllavisë që kanë qenë banorë të Kosovës më 1 janar 1998 dhe pasardhësit e tyre, do të marrin qytetarinë e Kosovës, pavarësisht nga vendi ku jetojnë aktualisht.

Në territorin e komunës aktuale të Mitrovicës, do të krijohen dy komuna të reja, Mitrovica veriore dhe Mitrovica jugore. Një bord i përbashkët i Veriut dhe Jugut, do të krijohet për të realizuar bashkëpunimin funksional në fushat ku kanë kompetenca. Komunat e tjera me shumicë serbe do të kenë kompetenca në çështjet kulturore dhe fetare dhe të drejta më të mëdha pjesëmarrjeje në zgjedhjen dhe heqjen nga puna të komandantëve të stacioneve të policisë në këto zona.

Dokumenti parashikon krijimin e zonave të mbrojtura të kishave dhe manastireve ortodokse dhe objekteve historike serbe. Kosova nuk do të ketë fe zyrtare dhe do të jetë neutrale përsa i përket besimeve fetare. Serbia do të duhet të kthejë objektet arkeologjike të marra nga muzeumet e Kosovës në periudhën 1998-1999, brenda 3 muajsh nga hyrja në fuqi e marrëveshjes. Kosova do të marrë pjesën e saj të borxhit të jashtëm të Serbisë, kjo pjesë do të përcaktohet në negociata midis Kosovës dhe Serbisë, nëse palët nuk arrijnë ta bëjnë këtë, do të caktohet një arbitër ndërkombëtar për ta përcaktuar.

Sipas dokumentit kufijtë do të bazohen në kufijtë e ish-krahinës autonome, ndërsa cështja e kufirit me Maqedoninë, do të duhet të zgjidhet përmes krijimit të një komisioni të përbashkët teknik midis Kosovës dhe Maqedonisë, për të përcaktuar fizikisht vijën kufitare dhe për të trajtuar cështje që kanë lindur nga marrëveshja e vitit 2001 midis Shkupit dhe Beogradit.

Gjuhët zyrtare do të jenë shqipja dhe serbishtja. Kosova do të ketë simbolet e saj, flamurin, vulën dhe himnin.

Zoti Ahtisari do shkojë më 2 shkurt, brenda të njejtes dite ne Prishtinë dhe Beograd për t’u dorëzuar të dy palëve propozimin e tij. Pritet që më pas të ketë përsëri takim mes Prishtinës dhe Beogradit dhe më tej çështja të kalojë në Këshillin e Sigurimit.